Barquette aux Marron - mördegskaka med mandel och kastanj

Barquette aux Marron - mördegskaka med mandel och kastanj
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Barquette aux Marron - mördegskaka med mandel och kastanj

16 ingredienser

1 h 30 min

Det här är ett klassiskt franskt bakverk, ett skal av spröd mördeg fylls först med mandelkräm och kastanjekräm för att sedan toppas med en vit florsockerglasyr.

Ingredienser

Mördeg

  • 180 g vetemjöl
  • 90 g smör
  • 60 g florsocker
  • 20 g mandelmjöl
  • 20 g äggula

Mandelkräm

  • 65 g smör
  • 65 g mandelmjöl
  • 65 g florsocker
  • 60 g ägg
  • 30 g rom

Kastanjekräm

  • 180 g kastanjepuré
  • 50 g smör
  • 40 g rom
  • 20 g florsocker

glasyr

  • florsocker
  • sirap

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser och lägg i kylen.

Mandelkräm

  1. Blanda ihop alla ingredienser.

Kastanjekräm

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en klumpfri blandning.

Glasyr

  1. Lös upp florsocker med sirap till önskad konsistens.

Montering

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kavla ut mördegen ca 2 mm tunn. Fodra formar med degen. Fyll med mandelkrämen. Grädda i ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna.
  3. Bred på fyllningen, den skall se ut som ett tak. Ställ i kylen. Täck med glasyr och garnera om du vill.