Banankaka från Hawaii

Banankaka från Hawaii
Foto: Erika Jureskog
Erika Jureskog
Erika Jureskog

Banankaka från Hawaii

Av: Erika Jureskog

13 ingredienser

1 h 30 min

När några goda vänner till mig berättade att det ätit ett underbart gott bananbröd på Hawaii blir jag så där tävlingslysten och vill lyckas återskapa det så gott jag kan. Lite omöjlig uppgift är det ju med tanke på att vi inte är i närheten av det klimat som råder på Hawaii. Men några rejält mogna bananer gör att vi kommer riktigt nära. /Erika

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 4 bananer, väldigt mogna och mosade
  • 1 banan, till dekoration
  • 200 g strösocker [ca 2,5 dl]
  • 2 ägg
  • 1 dl neutral olja
  • 250 g vetemjöl [ca 4,7 dl]
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1 krm muskot
  • 80 g macadamianötter [ca 1 dl]

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 180 grader. Mät upp bakplåtspapper så de täcker alla kanter på en brödform. Blöt ner bakplåtspappret och krama ur vattnet. Forma bakplåtspappret i brödformen.
  2. I köksmaskin, vispa ägg och socker fluffigt. Vispa långsamt i olja och de fyra mosade bananerna.
  3. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat i en separat skål tillsammans med kanel och muskot. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet.
  4. Grovhacka macadamianötterna och rör i smeten.
  5. Häll i smeten i brödpannan. Dela en banan på längden och lägg ovanpå smeten. Baka i ugnen i ca 60 minuter. Använd en provsticka för att se när den är färdig.
  6. Låt den svalna i pannan i ca 10 minuter. Lyft sedan ur den ur pannan och låt den svalna helt.