Banana toffee sundae

koket.se
Banana toffee sundae
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Banana toffee sundae

13 ingredienser

45 m

Lyxig dessert med vaniljglass, dulce de leche, banan, digestivecrumble, kanderade pekannötter och yoghurt. Perfekt när du vill avsluta middagen med något riktigt maffigt.

Tips! Om du inte hittar färdigkokt dulce de leche kan du köpa sötad kondenserad mjölk. Koka den då i en stor kastrull i 2 timmar. Se till att vattnet hela tiden täcker burken.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Digestivecrumble

  • 150 g digestivekex [10]
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]

Karamelliserade pekannötter

  • 150 g pekannötter [2 dl]
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 30 g smör [2 msk]

Garnering

  • 2 bananer
  • 100 g grekisk yoghurt [1 dl]
  • 300 g grädde [3 dl]
  • 0,5 vaniljglass
  • 100 g mörk choklad
  • 1 förp dulce de leche

Gör så här

Digestivecrumble

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare, har du ingen matberedare fungerar det att krossa kexen förhand.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna.

Karamelliserade pekannötter

  1. Rosta pekannötterna på en plåt med bakplåtspapper i ugnen, 180 grader i ca 8-10 minuter.
  2. I en torr och varm panna, strö ett tunt lager med socker. När det smält, häll på mer och fortsätt så tills allt socker är smält. När sockret fått en fin karamellfärg, häll i alla pekannötterna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
  3. Häll allt över bakplåtspappret och pilla försiktigt isär pekannötterna så gott det går med sleven och låt svalna. Grovhacka nötterna.

Servering

  1. Hacka bananer i lagom stora skivor.
  2. Vispa grädde och blanda med yoghurten.
  3. Varva allt i fina glas eller tallrikar; crumble, karamelliserade nötter, dulce de leche, gräddyoghurt, vaniljglass och bananskivor. Toppa det hela med riven choklad.