Baljväxtlasagne med grön sparris och grillad citron
Baljväxtlasagne med grön sparris och grillad citron
22 ingredienser
1.5 h
Jessie bjuder på en riktigt barnfamiljsfavorit i ny tappning. Denna lasagne är gjord på en baljväxtfärs vilket gör att den har en mycket lägre klimatpåverkan än en klassisk lasagne. Testa detta recept nästa gång du ska göra lasagne!
Vintips: Barbaresco Bruno Rocca, 2017
Ingredienser
- 16 gröna sparrisar
- 6 rapsskott
- 1 citron
- 70 g hårdost (bredsjö hård)
- olivolja
- ogräs
Färsen
- 1 kg vegofärs (svenskodlad baljväxtfärs)
- 3 gula lökar, hackad
- 4 klyftor vitlök, hackade
- 3 stjälkar stjälkselleri, hackade
- 4 kvistar färsk timjan, endast bladen
- 4 lagerblad
- 3 förp hela konserverade tomater (San Marzano à 400 g/burk)
- 100 g tomatpuré
- 9 g salt
- 3 g svartpeppar, nymalen
- lasagneplattor (färska)
- rapsolja, till stekning
- 300 g svecia (eller annan god lagrad svensk ost)
Béchamelsås
- 2 l standardmjölk (eko)
- 180 g smör (normalsaltat, eko)
- 15 g salt
- 3 dl vetemjöl (eko)
Gör så här
Färsen
- Fräs baljväxtfärsen i matolja tillsammans med lök, vitlök, blekselleri och timjan.
- Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare.
- Slå på tomaterna och låt puttra ca 10 min.
- Smaka upp med salt och peppar.
Bechamel
- Smält smöret och vispa ner mjölet, fräs en stund, slå på hälften av mjölken och låt koka upp under omrörning.
- Vispa ner resterande mjölk och låt koka några minuter smaka upp med salt. Sila genom finmaskig sil.
Montering
- Börja med lite bechamel och sen en lasagneplatta varva sedan färs, bechamel, riven svecia och lasagneplattor, avsluta med lasagneplatta, bechamel och svecia.
- Baka i ugn på 175 grader ca 35-40 min.
Sparris
- Ansa sparrisen och dela citronen på hälften.
- Grilla sparrisen och citronen, stek rapskotten i olja, salta peppra.
- Lägg sparrisen och rapsskotten på ett fat, pressa över citronen, ringla över olivolja, toppa med ogräs och bredsjöhård.