Bakelser med mjölkchokladbavaroise

Bakelser med mjölkchokladbavaroise
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Emma Skarin HSB
Emma Skarin HSB

Bakelser med mjölkchokladbavaroise

Av: Emma Skarin

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

Läckra bakelser med mjölkchokladbavaroise, jordnötsfras och jordgubbsgelé.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Jordnötsfras

  • 100 g salta jordnötter [1,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 90 g smör, tärnat
  • 0,5 tsk bakpulver

Bavaroise

  • 3 g gelatinblad [ca 2 st]
  • 160 g mjölkchoklad
  • 213 g vispgrädde [2,125 dl]
  • 120 g standardmjölk
  • 13 g strösocker [1 msk]
  • 23 g äggula [1 stor]

Jordgubbsgelé

  • 3 g gelatinblad [ca 2st]
  • 0,5 vaniljstång
  • 200 g jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 120 g rörsocker [1,33 dl]
  • 5 g pektin [0,5 msk]

Dekoration

  • jordgubbar
  • 1,5 tsk Tellicherry black pepper

Gör så här

Jordnötsfras

  1. Värm ugnen till 170 grader varmluft. Mixa nötterna och blanda alla ingredienserna i en bunke. Nyp ihop med fingertopparna till smulor.
  2. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter, smulorna ska få en gyllenbrun färg.
  3. Klä en avlång form ca 10 x 30 cm kanterna måste vara raka! med bakplåtspapper, lägg smulor så att de täcker botten.

Bavaroise

  1. Lägg lika delar is och kallt vatten i en rostfri bunke och ställ åt sidan.
  2. Smält chokladen. Lägg gelatinet i blöt i en skål med kallt vatten. Vispa grädden tills den formar lätta toppar när du lyfter upp vispen och ställ åt sidan.
  3. Väg upp mjölken och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Vispa äggulorna och resten av sockret i en bunke. Häll ner mjölken och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning. Sila blandningen i en bunke.
  4. Krama ur gelatinbladet och lägg i den varma blandningen och rör om tills det har smält. Rör ner den smälta chokladen. Kyl ner krämen till 35 grader i vattenbadet. Vänd ner den lättvispade grädden.
  5. Fyll formen med jordnötsfraset men fyll inte upp till kanten, lämna ca 0,5 cm. Fyll upp resten av krämen i en silikonform med halvrundlar. Ställ in i frysen.

Jordgubbsgelé

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Blanda ner jordgubbarna och raspen och saften från 1 lime. Värm på låg värme tills jordgubbarna mjuknar. Mixa slarvigt sönder jordgubbarna
  2. Blanda sockret med pektinet. Häll ner de i omgångar i krämen medan du vispar. Låt krämen koka upp och koka i ca 2 min under konstant omrörning med visp. Krama ur gelatinet och lägg det i krämen och rör om tills det har smält.
  3. Häll på toppen av bavoraisen, ställ in i frysen och låt stelna. Ta ut från frysen och skär upp i lagom portionsbitar. Dekorera med jordgubbar och nymalen svartpeppar.