Bakelser med mjölkchokladbavaroise

Bakelser med mjölkchokladbavaroise
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Emma Skarin HSB
Emma Skarin HSB

Bakelser med mjölkchokladbavaroise

29

11 steg att laga

19 ingredienser

Läckra bakelser med mjölkchokladbavaroise, jordnötsfras och jordgubbsgelé.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Jordnötsfras

  • 100 g salta jordnötter [1,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 90 g smör, tärnat
  • 0,5 tsk bakpulver

Bavaroise

  • 3 g gelatinblad [ca 2 st]
  • 160 g mjölkchoklad
  • 213 g vispgrädde [2,125 dl]
  • 120 g standardmjölk
  • 13 g strösocker [1 msk]
  • 23 g äggula [1 stor]

Jordgubbsgelé

  • 3 g gelatinblad [ca 2st]
  • 0,5 vaniljstång
  • 200 g jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 120 g rörsocker [1,33 dl]
  • 5 g pektin [0,5 msk]

Dekoration

  • jordgubbar
  • 1,5 tsk Tellicherry black pepper

Gör så här

  1. Jordnötsfras
    Värm ugnen till 170 grader varmluft. Mixa nötterna och blanda alla ingredienserna i en bunke. Nyp ihop med fingertopparna till smulor.
  2. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter, smulorna ska få en gyllenbrun färg.
  3. Klä en avlång form ca 10 x 30 cm kanterna måste vara raka! med bakplåtspapper, lägg smulor så att de täcker botten.
  4. Bavaroise
    Lägg lika delar is och kallt vatten i en rostfri bunke och ställ åt sidan.
  5. Smält chokladen. Lägg gelatinet i blöt i en skål med kallt vatten. Vispa grädden tills den formar lätta toppar när du lyfter upp vispen och ställ åt sidan.
  6. Väg upp mjölken och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Vispa äggulorna och resten av sockret i en bunke. Häll ner mjölken och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning. Sila blandningen i en bunke.
  7. Krama ur gelatinbladet och lägg i den varma blandningen och rör om tills det har smält. Rör ner den smälta chokladen. Kyl ner krämen till 35 grader i vattenbadet. Vänd ner den lättvispade grädden.
  8. Fyll formen med jordnötsfraset men fyll inte upp till kanten, lämna ca 0,5 cm. Fyll upp resten av krämen i en silikonform med halvrundlar. Ställ in i frysen.
  9. Jordgubbsgelé
    Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Blanda ner jordgubbarna och raspen och saften från 1 lime. Värm på låg värme tills jordgubbarna mjuknar. Mixa slarvigt sönder jordgubbarna
  10. Blanda sockret med pektinet. Häll ner de i omgångar i krämen medan du vispar. Låt krämen koka upp och koka i ca 2 min under konstant omrörning med visp. Krama ur gelatinet och lägg det i krämen och rör om tills det har smält.
  11. Häll på toppen av bavoraisen, ställ in i frysen och låt stelna. Ta ut från frysen och skär upp i lagom portionsbitar. Dekorera med jordgubbar och nymalen svartpeppar.
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer