Bakelse på varmvispad rulltårta

Bakelse på varmvispad rulltårta
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Bakelse på varmvispad rulltårta

11 ingredienser

45 m

Klassisk rulltårta fylld med smörkräm. Gör en bakelse genom att dekorera med grädde, färska bär eller marsipan.

Bilden är på Cecila Ehrlings rulltårtebakelse ur tävlingen.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
rulltårta

Botten

  • 120 g ägg
  • 40 g äggula
  • 90 g strösocker
  • 40 g vetemjöl
  • 40 g majsstärkelse
  • 4 g bakpulver
  • 30 g smör

Smörkräm

  • 125 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 80 g äggula
  • 250 g smör, rumstemperatur

Gör så här

Håll skärmen tänd

Botten

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa samman hela ägg, äggulor och socker över ett vattenbad, till 60-65 grader. Vispa luftigt.
  3. Sikta ner vetemjöl, maizena och bakpulver i äggvispet. Smält smöret och vänd ner i smeten.
  4. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen tills kakbotten satt sig och fått fin färg (ca 5 miuter).

Smörkräm

  1. Koka upp socker och vatten till 117 grader. Vispa under tiden äggulorna.
  2. När sockerlagen är 117 grader så häll ner den i de vispade äggulorna. Vispa tills det svalnat och blivit rumstempererat.
  3. Klicka ner smöret i äggulevispet, lite i taget och vispa luftigt
  4. Bred smörkräm och valfri sylt på bottnarna, rulla ihop till en rulltårta. Skär rulltårtan i stubbar och dekorera till en bakelse.