Baked oats med hemkokt äppelmos

koket.se
Baked oats med hemkokt äppelmos
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Baked oats med hemkokt äppelmos

12 ingredienser

Ta havregrynsgröten till en helt ny nivå och baka den i ugn istället för att koka den till en gröt på spisen. Bjud med goda tillbehör som saltrostade mandlar och hemkokt äppelmos och du har en lyxig frukost som mättar länge.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

Äppelmos

  • 1 kg äpple
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Baked oats

  • 25 g smör, smält
  • 2 dl havregryn
  • 0,75 dl grekisk yoghurt
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma

Till servering

  • banan, skivad
  • rostade och saltade mandlar

Gör så här

Äppelmos

  1. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Skär bort allt som är skadat.
  2. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten med citronsaft i så att de inte mörknar.
  3. Sila bort vattnet och lägg äppelklyftorna i en kastrull.
  4. Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då.
  5. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
  6. Mosa äpplena med en slev eller kör dem till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
  7. Häll upp i burkar som du kan förvara i frysen. Förvarar du moset i kylen är hållbarheten ca 1 vecka. Låt svalna och sätt på lock.

Baked oats

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret.
  3. Blanda havregryn, mjölk, grekisk yoghurt, honung, smält smör, kanel och kardemumma.
  4. Häll över grötsmeten i två små ugnsformar eller en större.
  5. Grädda i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Låt svalna. Toppa med äppelmos, skivade bananer och sötmandlar.

Äppelmoset blir ca 5 dl.