Baked alaska flambée med körsbär, mandel och citron
Baked alaska flambée med körsbär, mandel och citron
37 ingredienser
5 h
Vinnaren av Hela Sverige bakars finalrecept på baked alaska med tre sorters glass och italiensk maräng i form av ett körsbär.
Ingredienser
Sockerkaka
- 8 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl potatismjöl
- 2 citroner
- smör, till formarna
- ströbröd, till formarna
Citronglass
- 5 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 2 citroner
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 krm vaniljpulver
Mandelglass med kanderade mandlar
- 200 g sötmandel
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 100 g mandelspån
- 4 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 8 äggulor
- 2 dl strösocker
- 2 msk glykos
- 2 dl amarettolikör
Körsbärssorbet
- 500 g körsbärspuré
- 25 g körsbärslikör (kir)
- 80 g citronsaft
- 500 g sockerlag
- 2 gelatinblad
- körsbärsarom
Italiensk maräng
- 4 äggvitor
- 0,5 dl vatten
- 2,25 dl strösocker
- vinröd livsmedelsfärg
- körsbärsarom
Stjälk
- 100 g isomalt
- grön livsmedelsfärg
Vid servering
- 1 dl mörk rom
Gör så här
Sockerkaksbottnar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa två formar, à 22 cm i diameter
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Riv ner citronskal.
- Blanda försiktigt med slickepott. Fördela smeten i formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Citronglass
- Vispa äggulor och socker pösigt. Riv i skal samt pressa saften ur citronerna.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver.
- Häll gräddmjölken över äggsmeten, rör om och låt svalna helt. Kör i glassmaskin och frys in.
- Börja med de kanderade mandlarna. Rosta den hela sötmandeln i en torr stekpanna. Lägg över i en skål.
- Koka upp vatten och socker i stekpannan, tillsätt de rostade mandlarna.
- När det knäpper och sockrar sig är de klara, häll över på bakplåtspapper och låt svalna.
- Rosta mandelspån i en stekpanna. Koka upp mjölk, grädde och mandelspån. Ställ i kallt vattenbad
- Vispa äggulor och socker poröst, sila över gräddmjölken, så att mandelspånen inte kommer med. Låt sjuda i en kastrull under omrörning tills det tjocknar.
- Rör i glykos, amaretto och kanderade mandlar. Låt svalna helt. Kör sedan i glassmaskin och frys in.
Körsbärssorbet
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp puré, likör, citronsaft och sockerlag i en kastrull. Ta upp och skaka av gelatinbladen. Rör ner dem och körsbärsarom i kastrullen.
- Låt svalna helt. Kör i glassmaskin och frys in.
Italiensk maräng
- Koka upp socker och vatten till 121 grader.
- När det är uppe i 110 grader så börja vispa äggvitorna till maräng.
- När sockerlagen nått 121 grader så häll i sockerlagen i marängen i en tunn stråle.
- Vispa tills det blivit svalt och tillsätt röd färg och arom till önskad nyans och smak.
Stjälk
- Smält isomalten med färgen och häll ut på en silikonmatta till önskad form, låt stelna.
Montering
- Klä två likadana runda skålar med diameter ca 20 cm och lite platt botten med plastfolie.
- Skär bort kanter och topp och botten från sockerkaksbottnarna så att det bara är det ljusa kvar, dela bottnarna på 3.
- Täck hela insidan av skålarna med ganska tunn sockerkaka.
- Tina citronglassen en stund så den blir mjuk och stryk ut citronglassen jämnt över sockerkakan.
- Tina körsbärssorbet och gör likadant med den.
- Spara ett hål i mitten på båda skålarna och fyll med mandelglassen.
- Det ska nu vara fullt i båda skålarna. Slå ihop dem försiktigt och plasta runtom. Frys på tills den ska serveras.
- Vid servering, gör marängen och stjälp upp ”glassbomben” på en tårtbricka.
- Täck hela bomben med marängen i ett jämt lager och bränn av försiktigt med en gasolbrännare.
- Sätt i skaftet och värm på mörk rom. Tänd på rommen och häll försiktigt över körsbäret.