Bakad chokladkrämspaj

koket.se
Bakad chokladkrämspaj ny
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Bakad chokladkrämspaj

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Äkta chokladglädje i formen av en barnsligt god paj, det är vad detta chokladflanet är. Våga att använda en mörk choklad, det tillsätts mycket mjölk, grädde och smör som får den att smaka ljusare. Lycka till!" /Alexander Pelli

Tips! Det går jättebra att öka receptet för att göra fler pajer, passa även på att göra en större mördeg och förvara överbliven deg packeterad i frysen för framtiden. Receptet ger en paj 12x4,5 cm.

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 12

Choklad och kaffekräm

  • 0,5 vaniljstång (ekologisk)
  • 170 g standardmjölk (ekologisk) [1,7 dl]
  • 32 g rörsocker (ekologiskt) [2,4 msk]
  • 15 g majsstärkelse [1,8 msk]
  • 35 g äggula (ekologiska) [ca 2]
  • 50 g vispgrädde (ekologisk) [2 dl]
  • 35 g mörk choklad 60 % (60-70%, ekologisk)
  • 20 g smör (ekologiskt)
  • 1-1,5 g salt [1 krm]
  • 40 g kaffe, gärna mörk espresso [0,4 dl]

Deg

  • 50 g vetemjöl (ekologiskt) [0,85 dl]
  • 7 g kakao [3,5 tsk]
  • 30 g mandelmjöl (ekologiskt) [0,6 dl]
  • 30 g smör (ekologiskt)
  • 17 g florsocker (ekologiskt) [2 msk]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 0,7 g salt [0,5 krm]
  • 0,3 g bakpulver [0,5 krm]
  • 13 g ägg (ekologiska) [0,25 ägg]
  • 3 g mjölk [1 tsk]

Gör så här

Choklad och kaffekräm

  1. Skrapa ur märgen ur vaniljstången och lägg både märg och stång i en kastrull med mjölken.
  2. Blanda samman socker och majsstärkelse. Blanda det sedan med äggulan. Rör ner allting i mjölken.
  3. Koka upp under konstant omrörning, gärna med en visp eller slickepott som kan nå botten.
  4. Krämen skall gå igenom tre stadier innan den är färdigkokt: lös som en vätska i början, sedan när den kokar blir den fastare/väldigt tjock, i slutet återgår krämen till en lös geléaktig kräm – nu är den klar. Detta tar ca 10–15 minuter.
  5. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädde, choklad, smör och salt. Mixa med stavmixer eller rör med visp/slickepott. Tillsätt slutligen kaffet. Undvik att vispa ner luft, men rör ordentligt tills krämen är slät och len.
  6. Låt krämen svalna och sätta sig i en försluten behållare innan den bakas i skalet.

Deg

  1. Blanda samman alla ingredienser utom ägget och mjölken, använd kallt smör.
  2. När degen gått ihop tillsätter du ägget med mjölken, blanda långsamt hela tiden. Degen är färdigblandad när det går att rulla en boll och trycka på den utan att degbollen spricker.
  3. Låt degen vila minst 1 timme i kylen, förvara i en låda.
  4. Smörj din form/dina formar med smör. Kavla ut degen till ca 2–3 mm och fodra formen/formarna, nagga botten och ställ formen i frysen i 60 minuter.
  5. Värm ugnen till 175 grader, sänk till 150 grader och baka skalet direkt från frysen i 15–20 minuter. Ta ut och låt svalna i formen.

Flanet

  1. Vispa/rör den kalla krämen helt slät, känns den grynig eller klumpig kan man sila den. Fyll det avsvalnade skalet med krämen, låt krämen vara 0,5–1 cm under skalets kant.
  2. Baka flanet på 170 grader, över och undervärme utan fläkt, i ca 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Flanet är klart när den dallrar lätt.
  3. Vill du ha mer färg sätter du på grill funktionen på 200 grader i slutet, ca 3 minuter, och ställer upp flanet högre upp i ugnen.
  4. Låt flanet svalna och ställ sedan i kylen. Låt svalna i kylen i minst 4 timmar för att stelna, helst över natten. Servera kall eller lite rumstempererad.