Baghrir - Marockanska pannkakor

Baghrir - Marockanska pannkakor
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Baghrir - Marockanska pannkakor

7 ingredienser

1 h 30 min

De fluffigaste pannkakor du kan tänka dig. Och något av det enklaste och godaste du kan laga till din familj. Servera pannkakorna med honung och smör. Eller med bär och sirap – det tycker mina barn är allra godast.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl mannagryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk torrjäst
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6-7 dl vatten, fingervarmt 37 grader

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt 5–6 dl vatten, lite i taget och under omrörning – spara cirka 1 dl till senare.
  3. Mixa smeten slät direkt i bunken med stavmixer. Täck bunken med en kökshandduk och låt smeten jäsa i 45 minuter till 1 timme.
  4. När den är färdigjäst ska den vara alldeles bubblig på ytan och ganska tjock. Tillsätt det sparade vattnet och rör till en tunn jämn smet.
  5. Värm upp en torr stekpannan (utan olja eller smör).
  6. Häll en slev smet i pannan och grädda pannkakan – den ska bara gräddas på ena sidan. Först bildas det bubblor på ytan och sedan blir pannkakan torr. Lyft då över den till en stor bricka med en kökshandduk på. Gör likadant med hela smeten. Det är viktigt att pannkakorna inte ligger på varandra, för då klibbar de ihop.
  7. Servera pannkakorna med antingen honung och smör eller med färska bär och sirap.