Avo bene - Avokadotoast

Avo bene - Avokadotoast
Foto: Ulrika Pousette
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Avo bene - Avokadotoast

17 ingredienser

45 min

Den ultimata avokadotoasten med smörstekt bröd, drömmigt god avokadoröra och pocherat ägg.

Ingredienser

portioner

Bröd

  • 2 skivor formfranska
  • 25 g smör
  • krasse (att garnera med)

Avokadoröra

  • 1 avokado, fruktköttet
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Pocherat ägg

  • 2 ägg (kylskåpskalla)
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %

Hollandaise

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt

Gör så här

  1. Bröd
    Stek brödet i smör på båda sidor på medelvärme i en stekpanna tills det fått en fin, gyllenbrun färg.
  2. Lägg ingredienserna till avokadoröran i en djup tallrik och mosa ihop till en jämn röra.
  3. Pocherade ägg
    Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
  4. Knäck försiktigt ner äggen i en djup tallrik – viktigt att äggen inte går sönder. (De håller ofta formen bättre om de är kylskåpskalla.)
  5. Rör om i vattnet så att det skapas en inte alltför kraftig virvel och häll försiktigt ner alla ägg i själva virveln.
  6. Låt äggen sjuda i 5–8 minuter och lyft sedan försiktigt upp dem med en hålslev. Servera direkt.
  7. Hollandaisesås
    Smält smöret till hollandaisen på medelvärme i en kastrull. Ta bort från värmen. Blanda ihop äggulor och citronsaft i en annan kastrull och värm på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen har tjocknat och börjar skumma pyttelite.
  8. Häll droppvis ner äggblandningen i det smälta smöret samtidigt som du vispar med en spiralvisp hela tiden. Sakta men säkert kan du öka mängden, men var försiktig så att blandningen inte skär sig.
  9. När såsen har blivit tjock, fin och blank kan du smaksätta den med cayennepeppar och salt. Om såsen blir för tjock kan du tillsätta några droppar varmt vatten till önskad konsistens.
  10. Servering
    Bred ut avokadoröra på bröden. Lägg på äggen, ringla över hollandaise och garnera med krasse och eventuellt chiliflakes.