Ät säsongens grönsaker - bli klimatsmart

Ät säsongens grönsaker - bli klimatsmart

Bra råvaror är inte bara viktigt för att lyckas med matlagningen, utan även för miljön. Hos grönsakshandlaren Christer Käll i Hötorgshallen i Stockholm får bara de finaste frukterna och grönsakerna plats i lådorna.

För Christer Källär säsongsbetonde grönsaker inget han funderar över – det är en del av hans vardag.

– På vintern är det rotfrukter, pomerans och exotiska frukter som är som allra bäst. Hos oss köper kunderna ofta mango, papaya och thailändska kryddor på vintern, men även palsternacka, kålrot och rotselleri, säger han.

I sin butik har han över 300 sorters frukt, grönsaker och bär, alltifrån ovanliga ingredienser som matbanan och kassava till vanligt vardagsgrönt som gurka och avokado.

– De som handlar hos oss är professionella kockar, matentusiaster eller helt vanliga personer. Det de har gemensamt är nog att det älskar att laga mat, säger Christer.

På våren smakar primörerna som allra godast. Det är då grön och vit sparris, gul- och rödbeta och färska tomater är som allra bäst.

– Då handlar de polkabeta, potatis, ärtor. Och sparris såklart, säger han.

Om du är sugen riktigt bra sommargrönsaker tipsar Christer om jordgubbar, färskpotatis, sallader, knippmorötter, hallon, och rödbetor som är absolut bäst under den tiden på året. Även svenska äpplen är populära sommartid, även om de inte hamnar i diskarna förrän i slutet på augusti.

I september finns det absolut flest nyskördade grönsaker i diskarna. Lite senare, i oktober, trillar svampen in.

– Då är alla typer av kantareller som absolut bäst, men även karl johan-svampen smakar som finast då, säger han.

Grönsakshandlaren med matkunskap

Namn: Christer Käll
Yrke: Grönsakshandlare
Ålder: 46
Familj: Fru och tre barn
Favoriträtt: Kycklingfilé med soja och lime

Läs mer om säsongens alla grönsaker och frukter här.