Äpple- och mandelknyten

Äppel- och mandelknyten
Foto: TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Äpple- och mandelknyten

18 ingredienser

ca 1 h 45 m

Klassiska äppelknyten med mandelmassa.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Linus pistageknut och Nypon och vaniljbullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner knyten

Vetedegen

  • 60 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk kardemumma, stött
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 0,6 dl ljus sirap
  • 9 g salt [1,5 tsk]
  • 1200-1400 g Manitoba Cream [20-23 dl]

Äppelknyten

  • 0,33 vetedeg
  • 1 äpple, rivet
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 100 g mandelspån
  • 3 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • 120 g pärlsocker [2 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i degbunken
  2. Mortla kardemumman, värm upp mjölken med kardemumman, får inte bli varmare än 37 grader
  3. Rör ut jästen med lite av mjölken.
  4. Blanda allt förutom smör och salt, spar 200 g mjöl så kan du tillsätta det om det behövs. Viktigt så inte degen blir mjölstinn.
  5. Kör degblandaren så degen precis går ihop, då tillsätter du saltet och smöret i omgångar. Kör degblandaren på medelhastighet i 10-15 minuter, kolla så du har fått bra glutentrådar.
  6. Täck bunken med plastfilm och en bakduk över, låt jäsa 30-40 minuter eller dubbel storlek.
  7. Använd en tredjedel av vetedegen. Dela i 12 lika stora bitar.

Äppelknyten

  1. Kavla ut degen i en rektangel som är ca 5 mm tjock. Skär ut 12 fyrkanter.
  2. Riv äpplet och mandelmassan, blanda det med smör, strösocker och kanel. Lägg en klick på varje fyrkant, ta varje hörn och tryck fast dem i mitten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Låt knytena jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker och flagad mandel över knytena.
  5. Grädda i 8-12 minuter. Pensla med sockerlag. Låt svalna på galler.