Äpple- och mandelbullar
Äpple- och mandelbullar
13 ingredienser
1,5 h
Kardemummabullar fyllda med mandelmassa och äpple. Fyllningen gör bullarna extra saftiga!
Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.
Ingredienser
Vetedeg
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma, stött
- 15 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 50 g sötmandel
- 1 äpple
- 100 g smör
Garnering
- 1 ägg
- mandelspån
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den sedan över jästen och rör om.
- Stöt kardemumman. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl (spara 0,5 dl till utbakning).
- Arbeta degen smidig och låt jäsa under en bakduk i ca 20 minuter.
- Riv mandelmassan och äpplet, hacka mandeln till småbitar. Blanda ihop mandelmassan, mandeln, äpplet och smöret till en jämn smet.
- Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred på mandelblandningen och rulla ihop. Skär 10 bitar och stoppa i formar. Låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på mandelflarn. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.