Roy Fares äppelmuffins

133 röster
ca 1 h
8-9 muffins
Roy Fares äppelmuffins
Foto: TV4

Äppelmosfyllda muffins med täcke av kanelcrumble.

Visa mer
ca 1 h
8-9 muffins

Du behöver

Äppelmos

  • 2 äpple (t ex Gravensteiner)
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vatten [2 msk]
  • 85 g strösocker [1 dl]

Crumble

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 40 g havregryn [1 dl]
  • 7 g kanel [0,5 msk]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Muffinssmet

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 15 g bakpulver [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 7 g kardemumma [1 msk]
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 50 g vegetabilisk olja [0,5 dl]
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Äppelmos
    Skala och tärna äpplena.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, vatten och strösocker. Koka upp alltsamman, medan du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga. Det tar 7-10 minuter.
  4. Ta bort från spisen, lyft ut vaniljstången och låt svalna.
  5. Crumble
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö sedan ut smuldeg på muffinsen.
  6. Muffins
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och strösocker i en bunke.
  8. I en annan skål vispar du lite lätt ägg, mjölk och vegetabilisk olja. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en slät och fin smet.
  9. Lägg muffinsformar i en cupcakesplåt, fyll 3/4 av formen med smet. Spritsa i lite äppelmos och strö över crumble.
  10. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna.

Laddar fler recept...