Roy Fares äppelmuffins
Roy Fares äppelmuffins
17 ingredienser
ca 1 h
Äppelmosfyllda muffins med täcke av kanelcrumble.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Äppelmos
- 2 äpplen (t ex Gravensteiner)
- 1 vaniljstång
- 30 g vatten [2 msk]
- 85 g strösocker [1 dl]
Crumble
- 50 g smör, rumstempererat
- 45 g strösocker [0,5 dl]
- 40 g havregryn [1 dl]
- 7 g malen kanel [0,5 msk]
- 60 g vetemjöl [1 dl]
Muffinssmet
- 240 g vetemjöl [4 dl]
- 15 g bakpulver [1 msk]
- 3 g salt [0,5 tsk]
- 7 g kardemumma [1 msk]
- 160 g strösocker [2 dl]
- 55 g ägg [1 st]
- 250 g mjölk [2,5 dl]
- 50 g olja [0,5 dl]
Gör så här
Äppelmos
- Skala och tärna äpplena.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, vatten och strösocker.
- Koka upp alltsamman, medan du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga.
- Det tar 7-10 minuter.
- Ta bort från spisen, lyft ut vaniljstången och låt svalna.
Crumble
- Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö sedan ut
- smuldeg på muffinsen.
Muffins
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och strösocker i en bunke.
- I en annan skål vispar du lite lätt ägg, mjölk och vegetabilisk olja. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en slät och fin smet.
- Lägg muffinsformar i en cupcakesplåt, fyll 3/4 av formen med smet. Spritsa i lite äppelmos och strö över crumble.
- Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna.