Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

69

3 steg att laga

18 ingredienser

1 h

Höstens godaste äppeldessert! Karamelliserade äpplen med calvados som serveras med havresmulor och mascarponekräm. 

Ingredienser

portioner6 portioner

Havrekrisp

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g vetemjöl [1,25 dl]
  • 15 g havregryn [0,5 dl]
  • 40 g rörsocker [0,5 dl]
  • 4 g vaniljsocker [0,5 msk]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 3 g kardemumma

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [0,5 msk]

Karamelliserade äpplen

  • 3 äpple, granny smith
  • 145 g strösocker [1,5 dl]
  • 50 g vatten
  • 40 g osaltat smör
  • 5 g malen kanel
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 25 g calvados [0,25 dl]

Gör så här

  1. Havrekrisp
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.
  2. Mascarponekräm
    Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad.
  3. Karamelliserade äpplen
    Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer