Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
18 ingredienser
1 h
Höstens godaste äppeldessert! Karamelliserade äpplen med calvados som serveras med havresmulor och mascarponekräm.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Havrekrisp
- 50 g smör, rumstempererat
- 75 g vetemjöl [1,25 dl]
- 15 g havregryn [0,5 dl]
- 40 g rörsocker [0,5 dl]
- 4 g vaniljsocker [0,5 msk]
- 3 g bakpulver [0,5 tsk]
- 3 g kardemumma
Mascarponekräm
- 250 g mascarpone
- 45 g strösocker [0,5 dl]
- 250 g vispgrädde [2,5 dl]
- 5 g vaniljsocker [0,5 msk]
Karamelliserade äpplen
- 3 äpple, granny smith
- 145 g strösocker [1,5 dl]
- 50 g vatten
- 40 g osaltat smör
- 5 g malen kanel
- 50 g vatten [0,5 dl]
- 25 g calvados [0,25 dl]
Gör så här
Havrekrisp
- Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.
Mascarponekräm
- Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad.
Karamelliserade äpplen
- Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull
- till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.