Passa på på hösten, när det finns smakrika svenska äpplen i trädgården eller i butiken.
Ingredienser
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten, kallt
Fyllning
4 äpple, ej för hårda
4 tsk smör
2 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
4 msk farinsocker
1 ägg, uppvispat till pensling
pärlsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Mixa en smuldegen av smör och mjöl. Tillsätt vattnet, arbeta ihop degen. Lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.
2.
Skala och kärna ur äpplena men behåll en botten.
Kavla ut degen, sporra ut decimeterstora fyrkanter. Ställ ett äpple på varje. Blanda farinsocker, kanel och kardemumma och fyll äpplena. Täck fyllningen med en klick smör.
Pensla degkanterna med ägg, vik upp snibbarna och tryck ihop över äpplet. Pensla med ägg. Strö på pärlsocker och ställ på plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Vaniljsås till.