Anton och Helenas äppelgifflar

Anton och Helenas äppelgifflar
Foto: TV4

Anton och Helenas äppelgifflar

Av: Anton och Helena Hysén

Från: Hela Sverige bakar

18 ingredienser

2 h

Smarriga gifflar som fick högsta betyg av juryn - fyllda med äpple, kanel, kardemumma, russin och rom. En giffel med tydlig vuxen smak.

Ingredienser

portioner stycken

Deg

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2-3 äpplen
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl mörk rom
  • 1 msk potatismjöl
  • 125 g mandelmassa, riven

Till pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 msk sötmandel, finhackad

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader.
  2. Häll mjölken över jästen och låt jästen lösas upp.
  3. Smält smöret.
  4. Tillsätt de övriga ingredienserna samt smöret i bunken. Arbeta degen i en bakmaskin.
  5. Täck med en handduk och lät jäsa i minst 1 timme.

Fyllning

  1. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i fina små tärningar.
  2. Koka ihop äpplen och med socker och kanel och kardemumma. Tillsätt russin och rom.
  3. Rör ut potatismjöl i 1 msk kallt vatten. Rör ner i äppelkoket och ge allt ett uppkok så att det tjocknar.
  4. Ta från värmen och rör ner den rivna mandelmassan.
  5. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje bit till en ca 30 cm i diameter stor cirkel.
  6. Skär degen i trekanter.
  7. Bred ut fyllningen på trekanterna och rulla ihop från långsidan mot mitten.
  8. Lägg på bakpappersklädd plåt med skarven ner.
  9. Lät jäsa i ca 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Pensla gifflarna med ägg. Strö över finhackad mandel.
  12. Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen.