Anna kom på delad fjärdeplats i Årets kock 2009

Anna kom på delad fjärdeplats i Årets kock 2009

Anna Johansson gillar robust mat i stora bitar och kanske har det att höra med att hon är uppvuxen på en gård där allt togs om hand på djuren. En delad fjärdeplats blev resultatet.

Vad karaktäriserar din matlagning?
– Matlagningen är ganska robust, gärna med hela stycken. Jag tycker att man ska se vad man äter. Maten ska smaka det den smakar. Enkelhet som framhäver råvaran är mitt måtto.

Vad inspirerar dig?
– Jag har alltid varit ute i naturen och plockat äpplen och svamp. Det är roligt att göra något av det man plockat själv. Sedan tycker jag att det mesta i vardagen kan inspirera. Det kan inspirera att se något i tidningar, på tv, att gå på stan eller i de asiatiska butikerna här vid Möllevångstorget. Jag lägger saker på minnet som senare kan bli en idé.

Vad tycker du om teknisk matlagning?
– Jag jobbar lite med det på restaurangen och det är en rolig grej om det inte går till överdrift. Kul i lagom mängd kan man väl säga.

Hur förbereder du dig inför finalen i Årets kock?
– Jag ska laga upp rätten några gånger så att den verkligen sitter och det känns bra. Det kommer ju att bli en del uppståndelse och då är det bra att ha rutin och alla moment i ryggraden. Sedan ska jag göra min grej så bra det bara går. Det är ju första gången jag tävlar och det ska bli riktigt spännande.

Vilket är ditt finaste matminne?
– Mat är en stor del av våra familjetraditioner, eftersom jag är uppvuxen på en gård och mitt matintresse väcktes tidigt. När julgrisen skulle slaktas kom mormor och bodde hos oss i tre dagar och gjorde allt man kunde göra med en gris; isterband, sylta, leverpastej och så vidare. Hon använde allt. Därför blev det naturligt för mig att blir intresserad av matlagning.

Vad vill du med din matlagning?
– De får gärna tycka att maten är lite över förväntningarna, men framförallt ska de tycka att det är gott. Det ska vara lite utöver vad de har förväntat sig och gärna med någon liten överraskning på tallriken. En wow-upplevelse istället för att de bara ska tycka att maten var precis som senaste gången.

Vad är bra mat för dig?
– Bra mat handlar om bra råvaror. Jag vill helst att råvarorna ska vara närproducerade och i säsong och därmed bäst för tillfället. Det är roligt att det svenska köket blivit så uppmärksammat de senaste åren. Det gynnar många små odlare och det blir lättare att få tag på bra råvaror.

Anna Johansson

Ålder: 27 år, född 810704
Bosatt: Malmö
Uppväxt: Växjö
Familj: Mamma, pappa och två bröder
Nuvarande arbetsplats: Vendel at Sturehof
Tidigare arbetsplatser: Heagård i Halmstad, Villa Tottbo, Åre, Skansen-Sand Hotel, Båstad
Tidigare tävlingsmeriter: Inga.

Webb-tv: Anna Johanssons bästa kocktips är ett enkelt örtsalt till kött, fisk eller smörgåsen


Läs mer om deltagarna i Årets kock här:
Christofer Ekman
Alexander Sjögren
Viktor Westerlind
Bertil Hammar
Tomas Diedrichsen