Rykande ciderbål

Rykande ciderbål
Foto: TV4

Rykande ciderbål

Av: Anna Wendt

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Rykande ciderbål med drunknade ansikten. Ger cirka 2.5 liter bål. (Obs! Utlämna vodkan om du gör detta recept till barn och använd exempelvis sockerdricka istället för cider)

Ett rykande bål som garanterat skrämmer slag på varenda en! Tänk på att du behöver två stora skålar, en som du kan placera i den andra så att du får ett mellanrum där du kan hälla ner torrisen. Vill du göra bålen barnvänlig, utesluter du bara vodkan.
Torris ska helst inte hällas ner direkt i vätska som ska förtäras eftersom den är farlig om man får den i sig innan den hunnit ”smälta”. Placera därför bålskålen i en större skål och häll ljummet vatten (ljummet, eller varmt vatten gör att det ryker bättre) i mellanrummet som bildas mellan de båda. Lägg sedan ner torrisen i vattnet. Ta aldrig i torrisen utan handskar!

Ingredienser

Ciderbål

  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl citron, färskpressad
  • 2 l äppelcider
  • is
  • 2 dl vodka

Ansikten

  • 3-4 äpplen
  • is (torris, för rykeffekt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skala äpplena och dela dem på mitten.
  3. Skär ut läskiga ansikten med hjälp av toppen på skalaren, ett kuljärn eller en liten kniv.
  4. Lägg äppelhalvorna med ansiktena uppåt på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen ca 1,5 h eller tills de börjar bli lite bruna i kanterna.
  5. Ta ut dem och sätt in nejlikor som pupiller.
  6. Blanda alla ingredienser till bålen i en rymlig skål och lägg ner ansiktena.
  7. Placera bålskålen i en större skål så att du får ett litet mellanrum mellan de båda.
  8. Häll lite ljummet vatten i mellanrummet och lägg sedan ner ett par nävar torris. Servera direkt!