ev även bläckfisk eller annan vit fisk om du hittar färsk med bra stuns
1 chilifrukt
60 g cashew- eller jordnötter (jordnötter ger mer schwung)
6 msk ev koriander, grovt hackad
2 klyftor vitlök
2 limefrukter
4 msk fisksås
3 msk olja (inte italiensk, då smakar det Napoli)
Gör så här
Koka glasnudlarna, dra gärna bort någon minut från det som anges på
paketet så de inte blir överkokta.
Kyl nudlarna under rinnande vatten.
Skär rödlöken i tunna skivor.
Skölj gurkan, skala den och skala tunna skivor med potatisskalaren
längs med gurkan uppåt.
Fixa dressingen: Skiva chilifrukten tunt. Kärna ur den först om du
vill ha lite mer Svenne Banan-smak.
Slarvhacka nötterna och koriandern lite mer noggrant.
Skala och hacka vitlöksklyftorna. Gärna färsk vitlök om det finns.
Blanda det hackade i en liten skål med saften från en av
limefrukterna. Rör i fisksåsen. Smaka dig fram så att dressingen blir
lagom salt-syrlig. Ta mer lime om det behövs. Rör till sist i oljan.
Lägg upp nudlarna i skålar eller på avlånga tallrikar. Lägg på
löken, gurkan, räkorna och kräftstjärtarna samt eventuell vit fisk.
Skeda över dressingen. Snåla inte.