Anksallad

Anksallad
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Anksallad

15 ingredienser

45 m

Skinnet på ankan är riktigt gott och ger mycket textur och smak till den här rätten. Om du dessutom krossar de rostade sesamfröna lätt innan du strör dem över salladen kommer det att släppa ännu mer smak. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 3.

Ingredienser

portioner
  • 4 confiterade anklår
  • 5 cm färsk ingefära, finriven
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk honung
  • 2 msk soja (mörk)
  • 3 msk soja (ljus)
  • 2 msk hoisinsås (gärna extra till servering)
  • 1 tsk kinesisk "5 Spice"
  • 2 gemsallad
  • 0,5 gurka, skalad samt urkärnad och skivad i tunna skivor
  • 1 morot, skivad i strimlor (liten)
  • 4 salladslökar, tunt skivade och lagda i isvatten
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 0,5 dl korianderblad
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Värm ugnen till 220 grader (200 varmluft).
  2. Lägg anklåren på en ugnsplåt och tillaga i ugnen i 25 minuter.
  3. När ankan nästan är färdig så ställ en stor stekpanna på medelhög värme. Häll 2 matskedar olja (från stekplåten) ner i pannan tillsammans med ingefära och vitlök. Fräs i 2–3 minuter tills det mjuknat.
  4. Tillsätt honung, soja, hoisinsås och kinesisk "5 Spice" i pannan och rör om.
  5. Dra av ankköttet och det knapriga skinnet från benen och strimla, släng eventuella ben.
  6. Häll ner ankköttet i pannan med såsen.
  7. Separera salladsbladen och lägg på ett fat. Toppa med anka, gurka, morot, salladslök, chili, koriander och sesamfrön.
  8. Servera med en extra klick hoisinsås efter behov.