Änglamat med lingon och kardemummadrömmar

Änglamat med lingon och kardemummadrömmar
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Emma Brink Rask
Emma Brink Rask

Änglamat med lingon och kardemummadrömmar

0

13 ingredienser

1 h

Änglamat, eller giftas som den också kallas, är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och glassen uppfanns och består av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde. En äkta räddare i nöden när tiden eller utrustningen är knapp!

Ingredienser

portioner6

Kardemummadrömmar

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker [1 ½ dl]
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 50 g rapsolja [½ dl]
  • 90 g vetemjöl [1 ½ dl]
  • 0,5 tsk hjorthornssalt

Rårörda lingon

  • 100 g lingon
  • 1 tsk vaniljpaste
  • 20 g ljust muscovadosocker [2 msk]

Grädde

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 100 g crème fraîche, 32 % [1 dl]
  • 30 g florsocker [½ dl]

Gör så här

  1. Kardemummadrömmar
    Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader över- och undervärme).
  2. Stöt kardemumman i en mortel tills den är finmald.
  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker med en elvisp i 2–3 minuter. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan. Blanda mjölet, kardemumman och hjorthornssaltet i en skål och vänd sedan ner det i smeten.
  4. Rulla degen till små kulor och lägg dem på på en plåt med bakplåtspapper. Om degen är för lös, sätt in den i kylen en stund. Grädda mitt i ugnen i 15–17 minuter. Låt kakorna svalna.
  5. Rårörda lingon
    Vänd samman lingon (frysta funkar finfint), vaniljpasta och muscovadosocker i en skål och låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar. Rör emellanåt.
  6. Grädde
    Häll vispgrädde, crème fraiche och florsocker i en bunke och vispa med en elvisp tills det blir fluffigt.
  7. Varva grädde, lingon och drömmar i glas. Servera direkt.
TIPS!
läs mer
Desserter - Emma Brink Rask

Boktips!

Receptet är ur boken "Desserter" av Emma Brink Rask, Semic

Läs mer