Ångad fläsk- och räkdumpling

koket.se
Ångad fläsk- och räkdumpling
Foto: Martina Ankarfyr och Anna Larsson

Ångad fläsk- och räkdumpling

Av: Karin Lei

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

2 h

Dumplings fyllda med fläsk och räkor är både festligt och gott att avnjuta i veckan.

Se Karin Lei laga receptet

logo

Ingredienser

portioner dumplings
  • 10 g torkade shitakesvampar
  • 200 g skalade räkor, råa (t.ex. vannameiräkor)
  • 350 g fläsk, grovmald eller hackad karré alt fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1,5-2 tsk shaoxingvin
  • 0,5 msk soja (ljus)
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 förp wontonplattor (runda 8 x 8 cm) [à 200 g]
  • ev rom (till garnering)

Gör så här

  1. Lägg torkad shiitakesvamp i varmt vatten cirka 30 minuter tills den är mjuk. Krama ur vattnet och hacka grovt.
  2. Rensa och hacka räkorna grovt.
  3. Lägg fläskkött, räkor och svamp i en stor skål. Tillsätt ägg, shaoxingvin, soja, salt, peppar, socker, majsstärkelse och sesamolja. Blanda väl tills smeten är klistrig.
  4. Ta upp den blandade färsen och kasta ner den i skålen fem, sex gånger för att få ut luft ur smeten så den blir mer kompakt. Täck skålen och ställ i kylen i ca 1 timme.
  5. Om du använder fyrkantiga wontonplattor tar du ut bunten med plattor ur paketet och skär bort cirka 1 cm stora trianglar längs plattans fyra hörn.
  6. Forma en ring med din tumme och pekfinger och lägg plattan över. Låt plattan bilda en liten grop och fyll med cirka 0,66–1 msk fyllning. Forma till en 2,5 cm hög cylinder. Du kan hjälpa till att platta till toppen med en liten platt smörkniv eller en sked så att fyllningen trycks ihop. Du kan även slå cylindern lite lätt mot handflatan eller arbetsbänken för att trycka ihop fyllningen och få ut luft.
  7. Ställ knytena på en bricka och täck med kökshandduk eller lock.
  8. När du fyllt alla dumplings kan du klippa bort de toppar av degplattan som sticker ut, annars blir de hårda och torra efter ångning.
  9. Lägg dumplingsen med lite mellanrum på ångkokningspapper i en ångkorg.
  10. Koka upp vatten och sätt på ångkorgen. Låt ånga i 7–8 minuter med lock över kokande vatten, tills knytena är helt färdiglagade.
  11. Toppa gärna med lite rom och servera direkt med valfri dippsås, till exempel soja och chiliolja.