Koreansk söndagsmiddag

Koreansk söndagsmiddag
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Koreansk söndagsmiddag

22 ingredienser

Det här är koreansk pytt i panna, och det är galet gott. Inte svårt alls, bara lite pyssligt. Du kan imponera sönder vem som helst med den här rätten. Lägg upp allt vackert i en skål, sedan kommer det absolut viktigaste av allt, gojsa sönder allt. Ja, ner med pinnarna i maten och rör om, allt ska bli en enda gegga, annars blir koreanerna arga. Och det vill vi inte. Så gegga och njut! /Emma Hamberg

Ingredienser

portioner

Kycklingen

  • 450 g kycklingfilé
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl japansk soja
  • 3 klyftor vitlök

Riset

  • 5 dl japanskt ris (sushiris)
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Koreansk gurka

  • 1 gurka, tunt skivad med osthyvel
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 mild röd chilifrukt

Marinerade groddar

  • 250 g böngroddar
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Äggen

  • 4 ägg
  • olja
  • sesamfrön
  • 3 morötter, rivna
  • 1 ask solrosskott
  • chilipasta (stark chilipasta eller chilisås med vitlök)

Gör så här

  1. Okej, nu drar vi till Korea! Börja med riset. När riset kokar, marinerar du kycklingen! Bra.

Riset

  1. Koka riset och blanda sen med resten av grejerna på rislistan.

Kycklingen

  1. Blanda ihop marinaden och ner med kycklingen!
  2. Nu kan du göra allt annat, riva morötter och fixa gurkan och sånt. När allt det sitter som en smäck, kan du steka kycklingen. Sist av allt: stek äggen.

Koreansk gurka

  1. Salta först ur gurkan. Alltså mycket salt på gurkan och låt stå. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över, klämma ur gurkan det sista. Sedan är det bara att lägga den i marinaden.

Marinerade groddar

  1. Häll kokande vatten över groddarna. Låt dem ligga där i en halv minuter knappt, häll av vattnet. Blanda groddarna med det andra.

Äggen

  1. Stek äggen lätt på bara ena sidan, med hela äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart, det får inte bli bränt - helst.
  2. Lägg nu allt i en skål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!