Kalvfond
Kalvfond
12 ingredienser
8h 40 min
Detta är början till många underbara såser!
Ingredienser
- 5 kg kalvben, huggna i bitar
- matolja
- 3 morötter
- 2 gula lökar
- 0,5 purjolök
- 0,5 rotselleri
- 5 msk tomatpuré
- 3 msk vetemjöl
- 1 msk torkad timjan
- 10 vitpepparkorn
- 6 lagerblad
- vatten, att späda med
Gör så här
- Skär grönsakerna i tärningar, cirka 3x3 cm (mire poix).
- Rosta benen i en stekpanna på spisen eller i långpanna i ugnen tillsammans med lite olja.
- Tillsätt grönsakerna när benen blivit gyllenbruna och låt dem också brynas.
- Tillsätt tomatpuré och mjöl och slå sen över allt i en stor kastrull. Koka ur stekpannan eller långpannan med lite vatten och häll det i kastrullen.
- Tillsätt ännu mer vatten och koka upp. Skumma av noga med en hålslev.
- Lägg i kryddorna och låt sen koka på svag värme under 6-8 timmar. Skumma av med hålslev då och då.
- Sila av såsen och reducera, det vill säga koka ner den till önskad kraft.