Makaronilåda
Makaronilåda
13 ingredienser
En av mina favoriter sedan barnsben, och numera även Melinas, är pastitsio - Greklands egen lasagne eller makaronilåda. Det tar emot att använda liknelsen, men vad gör man inte för att underlätta för läsarna. /Alexandra Pascalidou
Receptet är för 6-8 personer.
Pastasorten, stora spaghettirör, finns i välsorterade butiker, men du kan lika gärna använda rigatoni, penne rigate eller liknande. Maträtten är perfekt att skära upp i portioner och frysa in – en räddning för stressade småbarnsföräldrar. Serveras med en grönsallad.
Vill du öka spänningen – släng i en kanelstång i köttfärssåsen. ”Den snälla kryddan”, sa alltid min mormor.
Alexandras special! Tillsätt vitt vin och yoghurt i béchamelsåsen.
Ingredienser
- ca 500 g tjocka rörmakaroner
- 125 g smör
- 200 g ost, riven
- 2-3 g äggvita
- 1 msk muskot
- 1 gul lök (liten)
- 800 g nötfärs
- 1 dl vitt vin
- 1 förp tomat
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 1 dl ströbröd
- béchamelsås med ost
Gör så här
- Koka makaronerna al dente.
- Smält smöret och häll över hälften av det och hälften av den rivna osten.
- Vispa äggvitorna.
- Blanda ner muskoten och häll över makaronerna.
- Hacka löken och bryn den i resten av smöret i en stek¬panna.
- Tillsätt köttfärsen och låt allt steka en stund.
- Vattna med vin, tillsätt tomaterna, salta och peppra.
- Låt allt puttra tills det blir en härligt tjock sås.
- Lyft av stekpannan från spisen.
- Häll över hälften av resten av den rivna osten samt hälften av ströbrödet och blanda.
- Laga béchamelsåsen samtidigt som köttfärssåsen puttrar på spisen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en stor ugnsfast form.
- Bred ut hälften av makaronerna och köttfärsen ovanpå dem, därefter resten av makaronerna och häll béchamelsåsen över hela formen.
- Till sist strör du över det sista av den rivna osten, ströbrödet och resten av det smälta smöret.
- Låt pastitsion stå i ugnen i 30–45 minuter tills den fått fin färg.
- Servera med en fräsch grönsallad.