Alexander Sjögren kom trea i Årets kock 2009

Alexander Sjögren kom trea i Årets kock 2009

Alexander Sjögren var en av de sex finalisterna i Årets kock 2009 och knep tredjeplatsen. Han kan inspireras av konst till uppläggningar av maten och tycker att med matlagning, speciellt i Årets kock, är det timingen som är A och O.

Vad karaktäriserar din matlagning?
– Enkla och rena smaker. Det är viktigt att ha respekt för råvaran. Eftersom jag bor i Skåne använder jag många skånska, säsongsbetonade och närproducerade råvaror.

Vad inspirerar dig?
– Jag går ofta ut och äter mat och så jag läser mattidningar och försöker hänga med i nya grejer som händer. Inspirationen kan också vara en tavla, där kan jag få idéer till uppläggningar.

Vad tycker du om teknisk matlagning?

– Det får gärna vara ett inslag i menyerna, men får inte gå till överdrift. Jag använder det själv till viss del och det är roligt att hålla på med.

Hur förbereder du dig inför finalen i Årets kock?
– Tajming är A och O inför tävlingen. Att hinna med allt. Jag ska laga upp rätten ett par gånger och ta hjälp av kollegorna och chefen. Det enda man kan göra är ju att laga god mat och få till tajmingen.

Vilket är ditt finaste matminne?
– Min pappas lasagne har alltid varit en favorit. Den var väldigt god och stod först på önskelistan när man var liten och fyllde år.

Vad vill du med din matlagning?
– Jag vill att det ska bli lite av en wow-effekt, att de ska vara väldigt imponerade. Vana uteätare ska känna att vår mat är speciell och annorlunda. De som inte äter ute så ofta ska få en stor matupplevelse från början till slut.

Vad är bra mat för dig?
– Bra mat handlar om att utnyttja råvaran till fullo och på rätt sätt. Att jag får ut så många smaker som möjligt från det jag lagar. För det första väljer jag efter säsong, helst närproducerat. Finns det något som är utländskt som är bättre så väljer jag det om det svenska inte skulle hålla måttet. Sedan handlar det om vad jag själv tycker är gott.

Alexander Sjögren

Ålder: 28 år, född 800823
Bosatt: Ystad
Uppvuxen: Oskarshamn
Familj: Mamma, pappa och syskon
Nuvarande arbetsplats: Vendel at Mötesplats Österlen
Tidigare arbetsplatser: Restaurang Badholmen, Oskarshamn, restaurang i Skottland
Tidigare tävlingsmeriter: Brons i Årets kock 2008

Webb-tv: Se hur Alexander Sjögrens bästa tips om hur du enklast får en del av skalet på citronen med ett zestjärn (cestjärn)


Läs mer om de andra deltagarna i Årets kock här:
Viktor Westerlind
Tomas Diedrichsen
Anna Johansson
Bertil Hammar
Christofer Ekman