Brässerad skinkstek

Brässerad skinkstek
Foto: Lunchfrämjandet

Brässerad skinkstek

27 ingredienser

Brässerad skinkstek med apelsin- och cidersås, potatispuré och bön- och rotfruktsmosaik

Ingredienser

portioner
  • 600 g skinkstek
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • ingefärspulver

Apelsin- och cidersås

  • 2 msk strösocker
  • 1 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 2,5 dl cider
  • 1 apelsin, fruktköttet
  • 2 tsk färsk ingefära
  • 1,5 hönsbuljongtärning
  • 3 msk majsstärkelse
  • vatten
  • potatispuré
  • 600 g potatis
  • 2 dl standardmjölk
  • 20 g flytande margarin (eller smör och rapsolja)
  • 0,5 knippe gräslök
  • salt
  • peppar

Bön- och rotsaksmosaik

  • 1 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 80 g kålrot
  • 20 g färdigkokta svarta bönor
  • 20 g färdigkokta stora vita bönor
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Kryssa steken och krydda med salt, peppar och ingefära. Bryn steken och tillaga därefter i ugn 120°C tills innertemperaturen uppnått 70°C. Spara skyn. Skiva steken tunnt och lägg upp på ett fat Häll över skyn och värm försiktigt innan servering.
  2. APELSIN- OCH CIDERSÅS
  3. Skala och hacka apelsinerna grovt. Lägg ner sockret i en het gryta och bryn en kort stund. Tillsätt apelsinjuice, cider, apelsin, riven ingefära och hönsbuljong. Låt koka upp. Blanda ut maizena med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka ca 1 min. Mixa såsen till en slät konsistens.
  4. POTATISPURÉ
  5. Skala och koka potatisen. Värm mjölken. Mixa sönder potatisen och häll i mjölken och margarinet. Gör en len och slät puré. Hacka gräslöken och blanda ner i purén. Salta och peppra.
  6. BÖN- OCH ROTSAKSMOSAIK
  7. Blötlägg och koka bönorna mjuka alternativt använd färdigkokta bönor. Hacka rotfrukterna. Bred ut allt på bleck. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugn 200 º C i 10-12 min.