Brässerad skinkstek

Foto: Lunchfrämjandet
Brässerad skinkstek
27 ingredienser
Brässerad skinkstek med apelsin- och cidersås, potatispuré och bön- och rotfruktsmosaik
Ingredienser
- 600 g skinkstek
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- ingefärspulver
Apelsin- och cidersås
- 2 msk strösocker
- 1 dl koncentrerad apelsinjuice
- 2,5 dl cider
- 1 apelsin, fruktköttet
- 2 tsk färsk ingefära
- 1,5 hönsbuljongtärning
- 3 msk majsstärkelse
- vatten
- potatispuré
- 600 g potatis
- 2 dl standardmjölk
- 20 g flytande margarin (eller smör och rapsolja)
- 0,5 knippe gräslök
- salt
- peppar
Bön- och rotsaksmosaik
- 1 morot
- 0,5 palsternacka
- 80 g kålrot
- 20 g färdigkokta svarta bönor
- 20 g färdigkokta stora vita bönor
- 1,5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 msk olivolja
Gör så här
- Kryssa steken och krydda med salt, peppar och ingefära. Bryn steken och tillaga därefter i ugn 120°C tills innertemperaturen uppnått 70°C. Spara skyn. Skiva steken tunnt och lägg upp på ett fat Häll över skyn och värm försiktigt innan servering.
- APELSIN- OCH CIDERSÅS
- Skala och hacka apelsinerna grovt. Lägg ner sockret i en het gryta och bryn en kort stund. Tillsätt apelsinjuice, cider, apelsin, riven ingefära och hönsbuljong. Låt koka upp. Blanda ut maizena med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka ca 1 min. Mixa såsen till en slät konsistens.
- POTATISPURÉ
- Skala och koka potatisen. Värm mjölken. Mixa sönder potatisen och häll i mjölken och margarinet. Gör en len och slät puré. Hacka gräslöken och blanda ner i purén. Salta och peppra.
- BÖN- OCH ROTSAKSMOSAIK
- Blötlägg och koka bönorna mjuka alternativt använd färdigkokta bönor. Hacka rotfrukterna. Bred ut allt på bleck. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugn 200 º C i 10-12 min.