8 skadedjur i köket - så blir du av med dom!

Det är inte kul när det kryper insekter i matvarorna och längs golvlisterna. En del av krypen är helt ofarliga och egentligen renhållare, medan andra kan vara rena smittspridare.
Här är våra vanligaste skadedjur i köket - och hur du blir av med dom!

1. Silverfiskar

Silverfiskar har funnits på jorden i 300 miljoner år och är ett renhållningsdjur. De trivs bra där det är varmt och fuktigt men de kan också vara ett tecken på vattenskada i hemmet. Den hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. Favoritfödan är produkter som innehåller stärkelse, som exempelvis papper och tyg. För att bli av med silverfiskar är renhållning A och O, så torka rent köksbänkar och golv och täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs.

2. Mjölbaggar

Mjölbaggen är enfärgad utan tecken, vanligtvis svart eller brun. Den blir mellan fem till sex millimeter lång trivs i värme och speciellt i skafferivaror som mjöl, spaghetti och torra specerier.  Har du en skarp doft i skafferiet kan det vara ett tecken på mjölbaggar eller baggens gula larver då den avger en fotogenliknande doft. Mjölbaggen kan vara knepig att bli av med och kan tränga sig in i tättslutande förpackningar.  Angripna varor bör läggas i en plastpåse i frysen innan den slängs. Likaså gäller dammsugarpåsen om du dammsugit upp skalbaggar. 

3. Brödbaggar

Bröd– och tobaksbaggar är rödbruna till färgen och ca 2-4 mm långa. Skalbaggarna är ohyra som gärna äter hårt bröd, pasta, torkade grönsaker, nötter, djurfoder och kryddor. Tobaksbaggarna gillar också varor med nikotin. Larverna tycker om att gräva gångar inne i hårda produkter. Om knäckebrödet har fått små oförklarliga hål i sig är det utgångar för de färdiga skalbaggarna. Bästa sättet att slippa dem är att hålla torrt, rent och svalt i förråd och skafferier. Bli av med brödbaggar på samma sätt som mjölbaggar och fläskängrar.

4. Fläskängrar

Fläskängern är en liten skalbagge som livnär sig på på olika varor av animaliskt ursprung, kött, fisk och djurfoder. Utomhus är den en renhållare och äter döda smådjur och rester i fågelbon. Den känns igen på ett ljust tvärband med 6-8 små svarta fläckar. Larverna är 10-15 mm och mörkt bruna/ randiga med lång behåring. Bli av med fläskängrar på samma sätt som mjölbaggar och brödbaggar.

5. Bananflugor (fruktflugor/ ättiksflugor)

Bananflugor är inte direkt skadedjur - men nog så irriterande! Bananflugor älskar övermogna och jästa frukter och grönsaker, slattar av vin och öl, blomjord och rester i diskhoar. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona kan lägga ungefär 500 ägg. Bli av med flugorna och gör en fälla genom att blanda honung, vinäger och diskmedel i ett glas och ställ ut på flera ställen i köket så är flugorna snart ett minne blott.

6. Kackerlackor

Kackerlackor blir allt vanligare i Sverige, och då framförallt den tyska kackerlackan. De är aktiva på natten och trivs i varma och fuktiga miljöer. Kackerlackor är skadedjur och en hälsorisk då de äter allting och förstör vår mat med sin avföring och sitt illaluktande sekret. Har du fått in kackerlackor så sprider de sig snabbt i en fastighet. Kackerlackor kommer ofta in i våra hem med matvaror, importvaror eller resväskor och söker sig till kök eller badrum där de lätt sprider sig vidare via rör och elledningar. De är svåra att bli av med, så var noga med städning och rengöring och kontrollera förpackningar och resväskor och ta hjälp av Anticimex om de förökat sig.

(Blanda inte ihop med den lilla svenska skogskackerlackan som inte är ett skadedjur och inte trivs inomhus).

7. Svartmyror

Svartmyror är 2-4 mm stora och älskar sötsaker! Var noga med att städa upp socker, kaksmulor och spilld saft för att inte få en invasion inomhus, då de lägger ut doftspår som leder hundratals nya myror till platsen. Bli av med myror genom att försöka hitta boet. Det ligger ofta under plattor, stenar eller grästuvor. Städa ofta inomhus och trimma buskar på bladlöss ute - bladlöss drar till sig mycket svartmyror. Införskaffa också myrdosor och placera ut runt om som bete. Myrorna fraktar betet tillbaka till boet där drottningen är - och på så sätt utrotas kolonier.

8. Möss

I Sverige finns tre vanliga musarter som tar sig in i våra hus, husmus, mindre skogsmus och större skogsmus.  Musen är allätare men älskar spannmål och frön. Håll mössen borta genom att plocka upp fallfrukt i trädgården, håll rent runt sopkärl, täta alla springor och förse avloppsrör med fint galler. Möss kan ta sig igenom mycket smala springor och ställa till mycket oreda för husägare. Möss gnager på det mesta som de kommer åt, men den största risken med möss i en fastighet är att de kan ställa till med kortslutningar eftersom de gärna gnager på elledningar.  Håll extra kolla på vind, källare och i garage där de gärna kryper in när hösten kommer. Sätt ut musfällor och täppa till öppningar i fasaden. 

Källa och bilder: Anticimex