Skadedjur skafferi

8 skadedjur i köket - så blir du av med dom!

Det är inte kul när det kryper insekter i matvarorna och längs golvlisterna. En del av krypen är helt ofarliga och egentligen renhållare, medan andra kan vara rena smittspridare. Här är våra vanligaste skadedjur i köket - och hur du blir av med dom!

8 skadedjur i köket
Illustration: Köket.se

1. Silverfiskar

Silverfiskar har funnits på jorden i 300 miljoner år och är ett renhållningsdjur. De trivs bra där det är varmt och fuktigt, som badrum, men de kan också vara ett tecken på vattenskada i hemmet. Den hittar sin föda runt avloppsventiler, men älskar också produkter som innehåller stärkelse, som exempelvis tyg och papper. För att bli av med silverfiskar är renhållning A och O, så torka rent köksbänkar och golv och täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs. Det finns också silverfiskfällor att ställa ut.

2. Mjölbaggar

Mjölbaggen är enfärgad, oftast svart eller brun och är cirka 5 millimeter lång. Mjölbaggen trivs i värme och i skafferivaror som spaghetti, mjöl och andra torra specerier. Har du en skarp doft i skafferiet kan det vara ett tecken på mjölbaggar eller baggens gula larver då den avger en fotogenliknande doft.
Mjölbaggen kan vara knepig att bli av med och kan tränga sig in i tättslutande förpackningar. För att bli av med mjölbaggar är Anticimex bästa tips att: tömma skåp och lådor och ta bort eventuellt hyllpapper. Rengör lådor och hyllor noga och undersök alla varor innan de ställs tillbaka i skåp och lådor. Alla angripna varor bör kastas. Har du dammsugit upp mjölbaggar ska dammsugspåsen slängas i en tättslutande påse för att inte sprida de små baggarna.

3. Brödbaggar

Bröd– och tobaksbaggar är rödbruna till färgen och ca 2-4 mm långa. Skalbaggarna är ohyra som gärna äter hårt bröd, nötter, pasta, torkade grönsaker, djurfoder och kryddor. Tobaksbaggarna gillar också varor med nikotin. Larverna tycker om att gräva gångar inne i hårda produkter. Om knäckebrödet har fått små oförklarliga hål i sig är det utgångar för de färdiga skalbaggarna. Bästa sättet att slippa dem är att hålla torrt, rent och svalt i förråd och skafferier. Bli av med brödbaggar på samma sätt som mjölbaggar och fläskängrar.

4. Kackerlackor

Kackerlackor är ett skadedjur som blir allt vanligare i Sverige, och då framförallt den tyska kackerlackan. Kackerlackor är ett av världens äldsta insekter och är aktiva på natten, förökar sig i rekordfart och äter all typ av matvaror. Kackerlackor kommer ofta in i våra hem via matvaror, resväskor eller olika importvaror och sprider sig enkelt via rör, avlopp och elledningar. De är svåra att bli av med, så var noga med städning och rengöring och kontrollera förpackningar och resväskor och ta hjälp av Anticimex om de förökat sig.

(Blanda inte ihop med den lilla svenska skogskackerlackan som inte är ett skadedjur och inte trivs inomhus).

5. Svartmyror

Svartmyror är 2-4 mm stora och älskar sötsaker! Var noga med att städa upp socker, kaksmulor och spilld saft för att inte få en invasion inomhus, då de lägger ut doftspår som leder hundratals nya myror till platsen. Bli av med myror genom att försöka hitta boet. Det ligger ofta under plattor, stenar eller grästuvor. Städa ofta inomhus och trimma buskar på bladlöss ute - bladlöss drar till sig mycket svartmyror. Införskaffa också myrdosor och placera ut runt om som bete. Myrorna fraktar betet tillbaka till boet där drottningen är - och på så sätt utrotas kolonier.

6. Fläskängrar

Fläskängern är en liten skalbagge som livnär sig på på olika varor av animaliskt ursprung, kött, fisk och djurfoder. Utomhus är den en renhållare och äter döda smådjur och rester i fågelbon. Den känns igen på ett ljust tvärband med 6-8 små svarta fläckar. Larverna är 10-15 mm och mörkt bruna/ randiga med lång behåring. Bli av med fläskängrar på samma sätt som mjölbaggar och brödbaggar.

7. Bananflugor (fruktflugor/ ättiksflugor)

Bananflugor är inte direkt skadedjur - men nog så irriterande! Bananflugor älskar övermogna och jästa frukter och grönsaker, slattar av vin och öl, blomjord och rester i diskhoar. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona kan lägga ungefär 500 ägg. Bli av med flugorna och gör en fälla genom att blanda honung, vinäger och diskmedel i ett glas och ställ ut på flera ställen i köket så är flugorna snart ett minne blott.

8. Möss

8 skadedjur i köket husmus Hur söta möss än må vara så kan de ställa till rejäl oreda i hus. Möss är experter på att ta sig in genom minimala springor och gnager lätt sönder både trä och elledningar i hus. De trivs i väggar, på vinden, källare, garage - speciellt på hösten när de söker skydd från kylan. Möss äter det mesta men försök hålla rent från fågelfrön och fallfrukt i trädgården. Sätt ut musfällor eller ring Anticimex om problemen kvarstår.

Läs mer om skadedjur hos Anticimex
Källa: Anticimex, Skadedjursbutiken, Stick.se