I samarbete med Ingelsta Kalkon

8 anledningar att äta mer kalkon

Kalkonkött har varit en doldis i många år. Men kalkonköttets alla fördelar har ökat kalkonens popularitet de senaste åren.
Kalkon är precis lika gott som vardagsmat, som till fest.
Visste du detta om kalkon.....

1. Kalkon innehåller 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. (De två som inte finns i kalkon är kolhydrater och vitamin C).

2. I Sverige har kalkontraditionen inte varit så stark som i England och USA. Här är den mer förknippad med smörgåspålägg men också som en favorit till jul - och nyårshelgen, allhelgonahelgen och till påsk. 

Prova Ingelsta Kalkons populära recept på Whiskeymarinerat kalkonbröst.

3. Kalkon är proteinrikt. Våra muskler och organ består till största del av protein och behövs för att bygga upp och reparera olika vävnader i kroppen. Med andra ord är kalkon en perfekt påfyllnad av protein i kroppen!

4. De första svenska kalkonrecepten återfinns i kokböcker från 1600-talet och kalkon blev snabbt en uppskattad högtidsrätt, speciellt bland slott och herrgårdar. Många gårdar, särskilt i södra Sverige driver än idag kalkonavel. Idag är kalkonavel mer än en festmåltid. Byt exempelvis ut dina vardagskycklingrecept mot kalkon - som denna himmelskt goda paprikasoppa med kalkonbacon.

5. Kalkonkött innehåller alla de viktiga aminosyror kroppen behöver.

Kalkonkött har lågt fettinnehåll, vilket gör köttet populärt för alla som vill äta hälsosammare

6. Kalkonkött har lågt fettinnehåll, vilket gör köttet populärt för alla som vill äta hälsosammare. Prova Ingelsta Kalkons goda recept på Basilikamarinerad kalkonfilé med mozzarella.

7. Människokroppen behöver fett - men fett av rätt kvalité, alltså mindre av de mättade och mer av de fleromättade. Eftersom kalkonkött är så magert får man i sig mindre mättat fett än om man äter fläsk med nötkött. Dessutom har kalkonkött ett bättre innehåll av de fleromättade fettsyrorna jämfört med både kyckling, nöt - och fläskkött.

Välj alltid kött från svenska gårdar

8. Välj alltid kött från svenska gårdar. På Ingelsta Kalkon kommer köttet från kontrakterade bönder runt om i Tomelilla på Österlen (och en bonde ett tiotal mil bort). Samtliga gårdar är medlemmar i branschorganisationen Svensk Fågel och följer därmed svensk djurskyddslagstiftning - som är en av de bästa i världen.

Källa: Svensk Fågel, Ingelsta Kalkon

Goda vardagsräddare med kalkon