8 anledningar att äta mer kalkon
Kalkon innehåller 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. (De två som inte finns i kalkon är kolhydrater och vitamin C).
I Sverige har kalkontraditionen inte varit så stark som i England och USA. Här är den mer förknippad med smörgåspålägg men också som en favorit till jul - och nyårshelgen, allhelgonahelgen och till påsk.
Prova Ingelsta Kalkons populära recept på Whiskeymarinerat kalkonbröst.
- Kalkon är proteinrikt. Våra muskler och organ består till största del av protein och behövs för att bygga upp och reparera olika vävnader i kroppen. Med andra ord är kalkon en perfekt påfyllnad av protein i kroppen!
De första svenska kalkonrecepten återfinns i kokböcker från 1600-talet och kalkon blev snabbt en uppskattad högtidsrätt, speciellt bland slott och herrgårdar. Många gårdar, särskilt i södra Sverige driver än idag kalkonavel. Idag är kalkonavel mer än en festmåltid. Byt exempelvis ut dina vardagskycklingrecept mot kalkon - som denna himmelskt goda paprikasoppa med kalkonbacon.
Kalkonkött innehåller alla de viktiga aminosyror kroppen behöver.
Kalkonkött har lågt fettinnehåll, vilket gör köttet populärt för alla som vill äta hälsosammare
- Kalkonkött har lågt fettinnehåll, vilket gör köttet populärt för alla som vill äta hälsosammare. Prova Ingelsta Kalkons goda recept på Basilikamarinerad kalkonfilé med mozzarella.
- Människokroppen behöver fett - men fett av rätt kvalité, alltså mindre av de mättade och mer av de fleromättade. Eftersom kalkonkött är så magert får man i sig mindre mättat fett än om man äter fläsk med nötkött. Dessutom har kalkonkött ett bättre innehåll av de fleromättade fettsyrorna jämfört med både kyckling, nöt - och fläskkött.
Välj alltid kött från svenska gårdar
- Välj alltid kött från svenska gårdar. På Ingelsta Kalkon kommer köttet från kontrakterade bönder runt om i Tomelilla på Österlen (och en bonde ett tiotal mil bort). Samtliga gårdar är medlemmar i branschorganisationen Svensk Fågel och följer därmed svensk djurskyddslagstiftning - som är en av de bästa i världen.
Källa: Svensk Fågel, Ingelsta Kalkon