16-bitarskaka
16-bitarskaka
18 ingredienser
Battenbergkaka i lekfull och effektfull form av en spelkonsol.
Ingredienser
Kaka
- 250 g smör
- 6 ägg
- 4 dl strösocker
- 3 dl mandelmjöl
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 citron, finrivet skal
- 2 tsk malen kardemumma
- geléfärg (eller pastafärg i valfria fäger)
Smörkräm
- 400 g färskost (över 25 % fetthalt)
- 240 g florsocker
- 60 g smör, smält
- 1 tsk citron, finrivet skal
- 1 tsk malen ingefära (krydda)
Dekor och montering
- marsipan (valfri färg)
- potatismjöl
- godis
- limoncello
Gör så här
Kaka
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa i ett ägg i taget.
- Blanda alla torra ingredienser noga i en separat bunke. Vänd ner det i äggblandningen.
- Häll i smöret när det har svalnat en aning och vänd tills smeten blir jämn, använd ejvisp.
- Häll över smeten i 4 lika stora delar i varsin bunke.
- Blanda varje hög med karamellfärg. Vi använde rött, blått, gult och grönt.
- Smöra noga 4 stycken avlånga brödformar, som rymmer ca 1 liter.
- Häll i smeten och grädda i ca. 25 minuter. Den ska vara helt torr.
- Skär upp varje längd i fyra delar.
Smörkräm
- Vispa färskosten och florsockret klumpfritt.
- Smält smöret och häll i det smälta och varma smöret och vispa fluffigt.
- Tillsätt resten av ingredienserna.
- Placera bitarna i önskat Tetris-mönster och bred på smörblandningen.
- Pensla med limoncello på ovansidan och översidan av kakan innan smörblandningen täcker utsidorna.
- Bre smöret på tetrisbitarna, men inte för tjockt lager på utsidan för där ska du täcka med marsipan.
Dekor
- Färga marsipanen i valfri färg. Vi färgade vår grå.
- Lägg ut potatismjöl på bordet så att marsipanen inte fastnar.
- Kavla ut den och placera den på kakan.
- Dekorera med godis och marsipan så din kaka ser ut som en tv-spelskonsol.