13 frågor till drinkexperten David Kringlund
Jag har arbetat med dryck i över 15 år, speciellt med drinkar som bartender. Så det var planen tidigt, så länge jag kan minnas... och kanske aningen inspirerad av filmen "Cocktail" så visste jag att jag ville jobba bakom en bar.
Vilken är din bästa drinkingrediens?
Förutom själva spriten som ofta utgör grunden i en välgjord cocktail så vill jag säga hemmagjord sourmix på färskpressad citronjuice och sockerlag. Med den som grund kan du skapa mängder av klassiska drinkar såsom Whiskey Sour, Tom Collins eller Lynchburg Lemonade. Dessutom fantastiskt att använda som bas i alkoholfria drinkar.
Din favoritdrink?
Negroni, den är liksom det år efter år men ibland utmanad av Old Fashioned
Till Davids Negroni-recept!
Vilken drink hamnar INTE på dina läppar?
Mjölkdrinkar har jag svårt för generellt.
Bästa drinkminnet?
Jag har fått den här frågan många gånger och tenderar att svara olika för det handlar om tillfällen man ser tillbaka på och längtar tillbaka till lite extra, just nu. Och jag menar, solen har precis börjat kika fram och våren är påväg och då blir man påmind om hur härligt det är att sitta på Caffé Gilli, på ett av Florens många torg och dricka en Negroni med en enkel espresso vid sidan, så det blir mitt svar.
Värsta drinkminnet?
Jag var i Japan nyligen och besökte Bar Benfiddich, en bar jag velat besöka i många år. Dessvärre var drinkarna mediokra och servicen väldigt långsam så besvikelsen var total och det blev därför ett av mina sämsta minnen.
Vilka är dina topp 3 vårdrinkar?
Sbagliato, Tom Collins smaksatt med rabarber och Lagerita just nu.
Vad ser du för drinktrender?
Att det faktiskt är en drinktrend. Folk blandar drinkar hemma mer än någonsin. Många har dessutom köpt en sifon för att göra skum med så det verkar vara en stor trend.
Mocktails-trenden växer, vilka är dina favoriter?
Jag gillar enkla Lemonader på färskpressad citron, gärna smaksatt med frukt eller bär i säsong.
Är det svårt att komma på nya drinkar och var hittar du din inspiration?
Egentligen inte men anledningen ska ju isf vara att den ska tillföra något nytt. Annars kan man lika gärna blanda en välgjord klassiker. Med det sagt så kan man utgå från just klassiker och experimentera med en eller ett par ingredienser för en ny typ av drink. Jag finner inspiration på bra barer och restauranger.
Nån drink eller ingrediens som du är nyfiken att experimentera med?
Akvavit tycker jag är spännande just nu för att det är så underanvänt i drinkar, och även hemmagjorda likörer på säsongens frukter och bär. Det är ett utmärkt sätt att konservera smaker på.
Något tips till nybörjare?
Ett vanligt nybörjarfel är att man inte mäter sina ingredienser, då är det svårt att lyckas med sina drinkar. Så använd alltid ett drinkmått.
Tips på en enkel nybörjardrink?
Tom Collins är en bra grund som många uppskattar med gin, citron, sockerlag och bubbelvatten. Därefter kan man variera genom att tillsätta en skvätt av valfri likör eller något gott sockerlag, typ grenadin.