"Bjud på dig själv och din goda mat!"

"Bjud på dig själv och din goda mat!"

Den populäre TV-kocken, skådespelaren och numera även vinproducenten Per Morberg bjuder på vintips till en lyxig meny och berättar hur man gör nyårsmiddagen till en succé.

När Per Morberg planerar sitt nyårsfirande är det alltid gästerna som står i fokus. Middagen ska alltid serveras för gästernas skull och inte för hans egen.

– Bjud på dig själv och din goda mat! Lägg det engagemanget i middagen som du själv skulle uppskatta. Du är till för att tillfredsställa gästen, då menar jag inte fysiskt, utan genom en fantastisk måltid där du lägger ner hela din passion. Resten kommer av sig själv, säger han.

Typiska morbergska knep för att få gästerna att känna att de står i centrum är att vara nyfiken, positiv och intresserad, och att inte slarva med detaljerna. Att ge ett varmt välkomnande med en drink eller ett glas champagne direkt när gästerna kommer, och se till att bordet är vackert dukat när det är dags att äta.

– Duka omsorgsfullt med det finaste du har, inget hafs! Maten serveras varm. Låt inte gästerna vänta till den kallnar, manar Per Morberg

Det är såklart också viktigt vad som serveras till maten, och här tycker Per Morberg gott att man kan lägga lite extra på ett bra vin.

– Rätt vin till maten är lika viktigt som att Ferdinand hittar sin korkek. Ett felaktigt vin kan sluta med en fruktansvärd besvikelse. En gott vin förhöjer hela måltiden från bra till himmelsk, säger han.


PER MORBERGS NYÅRSFAVORITER
Dryckestips till maten hittar du nedan i respektive recept, där Per Morbergs eget vin matchar huvudrätten.

ENTRÉ:Pol Roger Blanc de Blancs 2000, art nr 88285, 536 kr (best.sort)

TILL OSTBRICKA med grönmögelostar
Commandria St John art nr 2040, 119 kr ett vin som känns som uppspritad flytande knäck och dadlar - så rätt i jul och nyårshelgerna. Eller årets söta nobelvin_:
_Moscato d’Asti La Caliera, artnr 75946, 99 kr (best.sort)

I Övrigt så tycker jag att man skall alltid servera en ren snaps samt en Cognac eller en Calvados till kaffet. Jag drack en ny kul vodka häromdagen med mina jaktkompisar: Motorhead Vodka, art nr 86365, 394 kr (best sort.)

VID TOLVSLAGET: Pol Roger på magnum art nr 7549, 698 kr


Vintips till maten hittar du i recepten
Grillad hummer
Oxfilé Wellington
Jordgubbsglass med mandelflarn

Namn: Per Morberg
Ålder: 51 år
Bor: Tullgarns Kungsgård i Sörmland
Familj: Hustrun Inese samt döttrarna Janina, Liza,Alida, Molly och Astrid
Yrke: Skådespelare och matentreprenör
Aktuell: Med TV-serien Den stora matresansamt kokboken med samma namn. Har lanserat ett eget rödvin Morberg Collection Cabernet Sauvignon (nr 75678), 99 kr, som finns i Systembolagets beställningssortiment samt på www.morbergsdrycker.se.

Bästa nyårsminne: "De flesta minnen som spontantträder i förgrunden är tyvärr inte de mest positiva... En nyårsafton satt min gode vän Johan Spendrup och hans fru Lani och min fru Inese och jag i vår matsal och åt rysk kaviar till förrättoch sedan fasan med cognacsgräddsås och njöt underbara viner.

Efter den fantastiska måltiden som varade ända fram till 12-slaget öppnade vi dörrarna till balkongen för att tända våra fyrverkerier. Tjejerna stod vid fönstret i varma jackor och tryckte och jag och Johan klev ut på den snötunga balkongen för att tända på pjäserna. Det hela slutade med katastrof då raketerna rusade in i matsalenoch orsakade ett närmast krigsliknande inferno med en rökutveckling som var värre än Lützendimman och ett läte som gjorde oss stendöva en bra stund.

Tjejerna skrek och var arga som bin men rök lär ju lugna dessa och så även nu - vi skrattar än i dag! "

Per Morbergs nyårsmeny