Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära
Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära
17 ingredienser
1h
Ingredienser
Räkbisque
- 500 g räkor, skal
- 0,25 stjälkselleri
- 1 gul lök, skalad
- 1 röd chilifrukt
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 g saffran [1 förp]
- 4 dl vitt vin
- 7 dl vatten
- 3 dl grädde
- salladslök, till servering
Kroppkakor
- 500 g potatis [ca 5 medelstora potatisar]
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 500 g räkor, skalade och hackade
- 2 msk inlagd ingefära, hackad (som används till sushi)
- 1 dl dill, grovhackad
Gör så här
Räkbisque
- Hetta upp en gryta med olja eller smör, skär ned grönsakerna i mindre bitar och fräs dessa tillsammans med räkskalen tills de börjar få en rostad ton.
- Tillsätt sedan tomatpurén och den är det viktigt att man rostar för att få bort den skarpa tomatsyran, samt få en behagligare smak.
- Tillsätt saffran och fräs i ytterligare 3-4 minuter, häll i vinet och låt det koka i ca 5 minuter.
- Häll sedan i vattnet och grädden.
- Låt sjuda i 15-20 minuter, sila soppan i ett durkslag och smaksätt med salt och peppar.
- Spara räkorna till kroppkakorna.
Kroppkakor
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt svalna.
- Pressa potatisen, salta och arbeta in ägg och vetemjöl till en smidig deg.
- Blanda ned räkor, ingefära och dill.
- Forma till en bulle med vald fyllning vid kokning.
- Sänk ned kroppkakorna i soppan, låt dem sjuda i ca 5-7 minuter.
- Servera soppan med lite finstrimlad salladslök.