Dopp i grytan med hemmagjord senap

Dopp i grytan med hemmagjord senap
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Dopp i grytan med hemmagjord senap

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

20 ingredienser

Dopp i grytan på hårt bröd och varm sallad på fläsklägg och hemmagjord senap.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Fläsklägg

  • 2 rimmade fläsklägg
  • 1 gul lök, skalad, späckad med ca 10 nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 morötter

Senapen

  • 1 förp ljusa senapsfrön [ca 35 g]
  • 0,5 dl senapspulver
  • 2 msk vatten, varmt
  • 2 msk apelsinjuice (pressad från färska apelsiner)
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 msk fikonvinäger (alt vit balsamvinäger)
  • 1 msk timjan, plockad
  • en liten nypa salt

Salladen

  • 2 ansjovisfiléer
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 dl cornichons, slantade
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • hårt bröd
  • smör

Gör så här

Läggen

  1. Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp, sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.
  2. Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.

Senapen

  1. Lägg fröna i en skål och blanda med det varma vattnet och apelsinjuicen.
  2. Tillsätt vinäger, sirap, senapspulver timjan och salt.
  3. Mixa allt och låt sedan stå över natten.

Salladen

  1. Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill.
  2. Plocka köttet från läggen i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken, gurkan, dillen och 0.5 dl senap.
  3. Riv lite citronskal och blanda ned.
  4. Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.