Socker och strössel till bär och fil

Socker och strössel till bär och fil
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Socker och strössel till bär och fil

17 ingredienser

Tre härliga recept som förgyller din filmjölk! Kryddsocker, syrenblomsocker och solrosströssel.

Ingredienser

kryddsocker

  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl rörsocker
  • 1 msk malen muskot
  • 1 tsk muskotblomma
  • 2 krm malen nejlika
  • 0,5 apelsin, rivet skal

Syrenblomsocker

  • 5 dl strösocker
  • 2 dl blålila blommor från syren
  • blad av ringblomma cirka 3-5 st
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 vaniljstång

Solrosströssel

  • 2 dl solroskärnor, krossade
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor, krossade
  • 0,5 rörsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor

Gör så här

Kryddsocker

  1. Blanda och häll upp i burk.

Syrenblomsocker

  1. Rensa blommorna från eventuella småkryp, skrapa ur vaniljmärgen ,varva alltsammans i en läcker glasburk.
  2. Låt stå i 2-3 dagar och skaka om då och då tills sockret torkat ut och doftar av sommaräng.
  3. Underbart att baka med eller att använda till färska bär.

Solrosströssel

  1. Rosta fröna med kryddorna och blanda upp med socker när fröna svalnat.
  2. Mixa fröna lätt, eller stöt i mortel, bra träning!