Biskvitårta med whisky och mandel

Biskvitårta med whisky och mandel
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Biskvitårta med whisky och mandel

1

11 steg att laga

11 ingredienser

En biskvitårta med mandelbotten, smörkräm och whiskyglasyr.

Ingredienser

portioner12 portioner

Mandelbotten

  • 350 g sötmandel, malen
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor

glasyr

  • 350 g mörk choklad (t ex Valrhona Manjari 64 %)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk honung, flytande
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl whisky

Smörkräm

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • Kakao, att pudra över

Gör så här

  1. Mandelbotten
    Blanda ihop malen mandel, socker och äggvitor.
  2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 10 minuter.
  4. Glasyr
    Hacka chokladen.
  5. Koka upp grädde och honung och häll över den hackade chokladen.
  6. Rör till en slät smet.
  7. Tillsätt smör och whisky och rör slätt.
  8. Häll glasyren över kakan.
  9. Låt stå i kyl över natten innan du serverar så att smakerna hinner komma fram.
  10. Smörkräm
    Vispa ihop smör och vaniljsocker till en luftig kräm.
  11. Garnera tårtan med smörkräm och pudrad kakao.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer