Biskvitårta med whisky och mandel

Biskvitårta med whisky och mandel
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Biskvitårta med whisky och mandel

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

11 ingredienser

En biskvitårta med mandelbotten, smörkräm och whiskyglasyr.

Ingredienser

portioner

Mandelbotten

  • 350 g sötmandel, malen
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor

glasyr

  • 350 g mörk choklad (t ex Valrhona Manjari 64 %)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk honung, flytande
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl whisky

Smörkräm

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • Kakao, att pudra över

Gör så här

Mandelbotten

  1. Blanda ihop malen mandel, socker och äggvitor.
  2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 10 minuter.

Glasyr

  1. Hacka chokladen.
  2. Koka upp grädde och honung och häll över den hackade chokladen.
  3. Rör till en slät smet.
  4. Tillsätt smör och whisky och rör slätt.
  5. Häll glasyren över kakan.
  6. Låt stå i kyl över natten innan du serverar så att smakerna hinner komma fram.

Smörkräm

  1. Vispa ihop smör och vaniljsocker till en luftig kräm.
  2. Garnera tårtan med smörkräm och pudrad kakao.