Syrad gräddsorbet med inkokt rabarber och smulpajssmulor

Syrad gräddsorbet med inkokt rabarber och smulpajssmulor
Foto: TV4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Syrad gräddsorbet med inkokt rabarber och smulpajssmulor

Av: Linnea Liljedahl

Från: Kockarnas kamp

18 ingredienser

1 h

Elegant och ljuvligt god dessert med syrad gräddglass, inkokt rabarber och knapriga smulpajssmulor.

Ingredienser

portioner6 - 8

Syrad gräddsorbet

  • 350 g syrad grädde
  • 200 g mjölk
  • 125 g strösocker
  • 25 g glykos
  • 50 g vatten
  • 2 gelatinblad

kaksmulor

  • 180 g vetemjöl
  • 50 g strösocker
  • 60 g rörsocker
  • 110 g smör (rumsvarmt)
  • 1 krm salt

Inkokt rabarber

  • 250 g jordgubbar
  • 500 g vatten
  • 600 g strösocker
  • 0,5 citron
  • 4 rabarber

Till servering

  • fläderblommor
  • jordgubbsjuice

Gör så här

Syrad gräddsorbet

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm socker, glukos och vatten i en kastrull. Smält gelatinet i sockerlagen. Rör i mjölk och syrad grädde och kör sedan smeten i en glassmaskin.

Kaksmulor

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till en smulig deg. Strössla degen över en ugnsplåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i 5 minuter, rör om flera gånger under gräddningstiden. Smulet ska bli gyllenbrunt.

Inkokt rabarber

  1. ”Skala” rabarbern och dela den på mitten så att det blir två kortare bitar av varje rabarber. Skiva citronen, rensa jordgubbarna och låt sjuda upp i vattnet, sockret och rabarberskalet. Sätt kastrullen på lägsta värmen och lägg i den delade rabarbern. Låt sjuda väldigt försiktigt tills rabarbern är mjuk men har en kärna. Svala ner rabarbern i lagen.
  2. Servera och garnera med fläderblommor och jordgubbsjuice.