Sydafrikansk fiskcurry

Sydafrikansk fiskcurry
Foto: TV4

Sydafrikansk fiskcurry

Av: Marianne Engvall

Från: Efter stängning

17 ingredienser

En sydafrikansk Cape Malay fish curry. Om man vill göra en vegetarisk variant går det bra att servera curryn med friterad eller ugnsbakad blomkål. En annan variant är att ersätta fisken med knaperstekta bitar av kycklinglårfile.
Bjud gärna grytan med ett indiskt bröd som naan eller roti.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • rapsolja (eller solrosolja)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes (styrka efter smak)
  • 1 tsk hel kummin, rostade
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad
  • 2 burkar konserverade körsbärstomater
  • 3 dl fiskfond (alt 3 dl vatten och en fiskbuljongtärning)
  • 600 g vit fisk (t ex torskrygg, marulk eller hälleflundra, sej går också bra men blir inte lika vackert)
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • 30 g smör
  • färsk koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär fisken i portionsbitar. Snabbrimma fisken (ej marulk) i 1 liter vatten + 0,5 dl salt. Låt stå till dess den ska tillagas.
  2. Sätt på ugnen 150 grader, över- och undervärme
  3. Skala och skär löken fint. Skala och hacka eller riv vitlöken. Lägg i en stor traktörpanna eller tjockbottnad kastrull. Stek lök och vitlök i rikligt med olja på medelvärme i ca 10 minuter. Löken ska bli mjuk och lite gyllene.
  4. Häll tomaterna i ett durkslag över en skål och låt spadet rinna av (spara spadet).
  5. Tillsätt tomatpuré, garam masala, kummin, chili och kanelstänger till löken. Låt allt steka ihop lite, passa så att det inte bränner.
  6. Lägg i lagerbladen och tomaterna. Låt allt koka utan lock i 5 minuter. Om det känns för torrt, tillsätt lite av det sparade tomatspadet.
  7. Häll i hälften av fiskfond och koka upp. Låt allt koka på låg värme utan lock i 25 minuter. Ha koll, rör ibland och späd med mer fiskfond och tomat när du tycker det behövs. Det ska vara en ganska tjock konsistens, inte för vattnig.
  8. Torka av fiskbitarna. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Olja in fisken. Ställ in i mitten av ugnen. Använd gärna termometer. Fisken är klar vid 45 grader. Ta ut och låt vila.
  9. Smaka av curryn. Behövs mer av någon krydda?
  10. Rör i aprikosmarmelad och smör. Smaka av. Salta och peppra efter behov.
  11. Ta bort eventuellt skinn på fisken. Lägg upp curryn i skålar. Lägg fisken mitt i, med den vitaste sidan upp. Den ska inte försvinna ner i curryn. Toppa med färsk koriander. Servera med naan eller roti.