Äppelpaj de luxe

Äppelpaj de luxe
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Äppelpaj de luxe

Av: Roy Fares

Från: Sweet!

26 ingredienser

Äppelpaj med extra allt på Roy Fares vis, med mördegsbotten, mandelmassa och kardemumma i fyllningen samt havrecrumble på toppen. Smulpajshimlen direkt!

Vill du lyxa till det lite på höstkanten? Då rekommenderar jag min underbara äppelpaj som innehåller massor av godsaker.

Fler recept från boken Sweet!

Ingredienser

portioner –12 bitar

Mördegsbotten

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 20 g äggula [1 st]

Mazarinfyllning

  • 190 g mandelmassa
  • 2 g kardemumma [1 tsk]
  • 80 g smör, rumstempererat
  • 50 g ägg [1 st]
  • 50 g äggula [3 st]

Äppelfyllning

  • 4 äpplen
  • 2 g kardemumma [1 tsk]
  • 8 g malen kanel [1 msk]
  • 50 g sötmandel, flisad [0,75 dl]
  • 50 g flytande honung [2 msk]
  • 40 g rörsocker [0,5 dl]

Havrecrumble

  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 20 g havregryn [0,5 dl]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 60 g smör, rumstempererat

vaniljsås

  • 150 g äggula [8 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 600 g vispgrädde [6 dl]
  • 150 g mjölk [1,5 dl]
  • 35 g osaltat smör

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.

Mazarinfyllning

  1. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
  2. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning

  1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås

  1. Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
  3. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
  4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.
  5. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
  8. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.