Dillkött
Dillkött
17 ingredienser
1h 10 min
En riktig svensk husman där kalv- eller lammkött skuret i mindre bitar, kokas och serveras med dillsås.
Ingredienser
- 0,5 kg kalvhögrev
- 2 palsternackor
- 3 morötter
- 1 rotselleri
- 1 gul lök
- 5 lagerblad
- 10 malen kryddpeppar
- 1 kalvbuljong, tärning
- 2 msk strösocker
- 2 tsk ättika
- 1,5 msk vetemjöl
- 1 äggula
- 0,5 dl grädde
- 4 dillstjälkar
- 1 msk smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär ned köttet i mindre bitar, ju mindre desto kortare koktid.
- Lägg köttet i kokande vatten, ge det ett snabbt uppkok. Lyft upp köttbitarna och skölj av dem med kallt vatten.
- Häll bort vattnet och lägg tillbaka köttbitarna. Täck med vatten och låt koka upp igen.
- Skär ner morot, palsternacka, selleri och lök i grova bitar. Lägg ned grönsakerna i kastrullen med köttet. Lägg också i dillstjälkar, kryddpeppar och lagerblad och tillsätt buljong.
- Låt alltsammans puttra i cirka 45 minuter.
- Sila av buljongen och spara den till såsen. Och ställ grytan med kött och grönsaker åt sidan.
- Gör en bottenredning: Smält smör i en torr kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om. Redningen ska inte få färg.
- Häll i lite av köttbuljongen och vispa runt. Häll i resten av buljongen under omrörning samt ättikan och sockret. Red av med lite maizena till en simmig sås.
- Ta bort dillstjälkar och lagerblad och häll sen ner de kokta grönsakerna i såsen.
- Rör ihop ägg och grädde och vispa ner det tillsammans med hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
- Servera såsen tillsammans med köttet eller lägg ner köttbitarna i såsen.