Dillkött

Stefan Karlsson

Dillkött

17 ingredienser

1h 10 min

En riktig svensk husman där kalv- eller lammkött skuret i mindre bitar, kokas och serveras med dillsås.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg kalvhögrev
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 5 lagerblad
  • 10 malen kryddpeppar
  • 1 kalvbuljong, tärning
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk ättika
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 0,5 dl grädde
  • 4 dillstjälkar
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär ned köttet i mindre bitar, ju mindre desto kortare koktid.
  2. Lägg köttet i kokande vatten, ge det ett snabbt uppkok. Lyft upp köttbitarna och skölj av dem med kallt vatten.
  3. Häll bort vattnet och lägg tillbaka köttbitarna. Täck med vatten och låt koka upp igen.
  4. Skär ner morot, palsternacka, selleri och lök i grova bitar. Lägg ned grönsakerna i kastrullen med köttet. Lägg också i dillstjälkar, kryddpeppar och lagerblad och tillsätt buljong.
  5. Låt alltsammans puttra i cirka 45 minuter.
  6. Sila av buljongen och spara den till såsen. Och ställ grytan med kött och grönsaker åt sidan.
  7. Gör en bottenredning: Smält smör i en torr kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om. Redningen ska inte få färg.
  8. Häll i lite av köttbuljongen och vispa runt. Häll i resten av buljongen under omrörning samt ättikan och sockret. Red av med lite maizena till en simmig sås.
  9. Ta bort dillstjälkar och lagerblad och häll sen ner de kokta grönsakerna i såsen.
  10. Rör ihop ägg och grädde och vispa ner det tillsammans med hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera såsen tillsammans med köttet eller lägg ner köttbitarna i såsen.