Jordgubbssaft med vanilj

18 röster
Jordgubbssaft med vanilj
Foto: Ulrika Ekblom

Systrarna Eisenmans underbart goda saft med jordgubb och vanilj.

Receptet ger ca 1 liter saft.

Visa mer

Du behöver

  • 2 liter jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 5–6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra (om man vill ha saften lite surare)

Gör så här

  1. Lägg jordgubbar och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
  3. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Låt dem rinna av i minst 30 minuter i en saftsil. Mät upp vätskan och räkna fram mängden socker. Blanda vätska och socker i en ren kastrull, koka upp och rör tills sockret har löst sig. Ta bort kastrullen från värmen och skumma väl.
  4. Häll lite av saften i en skål och rör i natriumbensoat och citronsyra. Häll tillbaka i resten av saften och blanda väl.
  5. Häll upp saften på varma och väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt.
23 juni 2011

Fler goda recept