Jordgubbssaft med vanilj

19 röster
Jordgubbssaft med vanilj
Foto: Ulrika Ekblom

Systrarna Eisenmans underbart goda saft med jordgubb och vanilj.

Receptet ger ca 1 liter saft.

Visa mer

Du behöver

  • 2 liter jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 5–6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra (om man vill ha saften lite surare)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lägg jordgubbar och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
  3. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Låt dem rinna av i minst 30 minuter i en saftsil. Mät upp vätskan och räkna fram mängden socker. Blanda vätska och socker i en ren kastrull, koka upp och rör tills sockret har löst sig. Ta bort kastrullen från värmen och skumma väl.
  4. Häll lite av saften i en skål och rör i natriumbensoat och citronsyra. Häll tillbaka i resten av saften och blanda väl.
  5. Häll upp saften på varma och väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt.
23 juni 2011
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...