Sojaglaserad sparris med pilgrimsmussla, tempura och limemajonnäs

Sojaglaserad sparris med pilgrimsmussla, tempura och limemajonnäs
Foto: TV4
Niclas Tuomela
Niclas Tuomela

Sojaglaserad sparris med pilgrimsmussla, tempura och limemajonnäs

26 ingredienser

Niclas vinnarrätt från finalen i Efter stängning 2021 som tog honom hela vägen till att få ta över Markus krog för en kväll.

Ingredienser

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 8 vita sparrisar
  • 10 gröna sparrisar
  • 2 limefrukter
  • 4 msk japansk soja
  • 1 salladslök
  • 0,5 röd chilifrukt, mild
  • 2 tsk sesamolja
  • 6 msk honung
  • 1 kruka färsk koriander
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Tempura

  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kolsyrat vatten
  • olja, till fritering

Majonnäs

  • 1 limefrukt
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sparris och musslor
    Skala och stek den vita sparrisen på medelvärme med soja, limesaft, chili, sesam och honung tills den är klar, ca 15-20 minuter.
  2. Doppa den gröna sparrisen i tempuran och fritera den tills den är frasig, ca 4-5 minuter.
  3. Lyft upp den vita sparrisen från pannan och tillsätt lite smör och tunt skivad salladslök, detta blir en fin sås.
  4. Marinera 2 hyvlade gröna sparrisar i saft från lime, koriander och lite salt i ca 2 minuter (obs precis innan servering).
  5. Nu är det dags att servera, lägg upp 2 av varje sparris och pilgrimsmusslor samt lite örtsallad och majonnäs.
  6. Tempura
    Blanda alla ingredienserna försiktigt (viktigt) till en ganska tjock smet, det gör inget om det är lite klumpar men på så sätt får du en frasighet vid friteringen.
  7. Majonnäs
    Blanda ägget med saft från 1/2 lime och senap, mixa med stavmixer, häll sedan i olja i omgångar och mixa vidare tills den blivit tjock, smaka av med limezest, salt och peppar.