Sojaglaserad sparris med pilgrimsmussla, tempura och limemajonnäs
Sojaglaserad sparris med pilgrimsmussla, tempura och limemajonnäs
26 ingredienser
Niclas vinnarrätt från finalen i Efter stängning 2021 som tog honom hela vägen till att få ta över Markus krog för en kväll.
Ingredienser
- 8 pilgrimsmusslor
- 8 vita sparrisar
- 10 gröna sparrisar
- 2 limefrukter
- 4 msk japansk soja
- 1 salladslök
- 0,5 röd chilifrukt, mild
- 2 tsk sesamolja
- 6 msk honung
- 1 kruka färsk koriander
- olja, till stekning
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Tempura
- 1 dl majsstärkelse
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 dl kolsyrat vatten
- olja, till fritering
Majonnäs
- 1 limefrukt
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- 1 msk dijonsenap
- salt
- vitpeppar
Gör så här
Sparris och musslor
- Skala och stek den vita sparrisen på medelvärme med soja, limesaft, chili, sesam och honung tills den är klar, ca 15-20 minuter.
- Doppa den gröna sparrisen i tempuran och fritera den tills den är frasig, ca 4-5 minuter.
- Lyft upp den vita sparrisen från pannan och tillsätt lite smör och tunt skivad salladslök, detta blir en fin sås.
- Marinera 2 hyvlade gröna sparrisar i saft från lime, koriander och lite salt i ca 2 minuter (obs precis innan servering).
- Nu är det dags att servera, lägg upp 2 av varje sparris och pilgrimsmusslor samt lite örtsallad och majonnäs.
Tempura
- Blanda alla ingredienserna försiktigt (viktigt) till en ganska tjock smet, det gör inget om det är lite klumpar men på så sätt får du en frasighet vid friteringen.
Majonnäs
- Blanda ägget med saft från 1/2 lime och senap, mixa med stavmixer, häll sedan i olja i omgångar och mixa vidare tills den blivit tjock, smaka av med limezest, salt och peppar.