Smörstekt äpple i filodegsknyten

Smörstekt äpple i filodegsknyten
Foto: Tv4

Smörstekt äpple i filodegsknyten

Av: Bengt - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

25 m

Smörstekt äpple i filodegsknyten med vit chokladglass är en riktigt lyckad dessert. Perfekt till helgmiddagen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 l vaniljglass
  • 1,5 äpple, skalat i tärningar (grönt)
  • 25 g smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 msk strösocker
  • 75 g vita chokladknappar
  • 4 ark filodeg
  • smör
  • mynta (till garnering)

Gör så här

  1. Ta ut glassen från frysen och låt tina, den ska vara mjuk.
  2. Skala och tärna äpple.
  3. Stek äppelbitarna i smör, kanel och socker i ca 5 minuter.
  4. Rosta chokladen på en plåt i ugnen på 150 grader i ca 7 minuter.
  5. Vispa ner chokladen i glassen med elvisp och ställ in i frysen igen.
  6. Dela upp äpplena i fyra lika delar och rulla in dem i filodeg. Pensla med smör och gör ett par snitt på toppen. Lägg knytena på en plåt och baka i ugnen på 225 grader med grill i ca 9–10 minuter.
  7. Serveras med glass och mynta.