Smördegsinbakad lantpaté
Smördegsinbakad lantpaté
22 ingredienser
2 h
Ernst bjuder på en riktig höjdare till julbordet! Lantpaté som bakas in i smördeg, ljuvligt gott att bjuda på till jul.
Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

Ingredienser
- 200 g kycklinglever
- 2 klyftor vitlök
- 1 lagerblad
- 1 msk färsk oregano
- 1 msk färsk timjan
- 1 gul lök (liten)
- 700 g fläskfärs
- 100 g rökt sidfläsk
- 1 dl pistagenötter, skalade
- 0,5 dl tranbär
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 1 tsk salt
- 0,5 dl portvin
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 förp smördeg
- 1 ägg
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 1 dl kycklingbuljong
- 3 gelatinblad
- salt
- peppar
Gör så här
Färs
- Hacka ner örterna något. Skär löken i grova bitar. Mixa levern i en matberedare med vitlök, örter och lök till en slät puré.
- Skär ner fläsket i fina tärningar.
- Blanda färsen med leverpurén, pistage, tranbär, fläsk, grädde och portvin. Salta och peppra.
- Provstek lite för att se om det behövs någon mer smaksättning.
Montering
- Kavla ut smördegen något. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg, skär bort överflödet.
- Fyll formen med färs. Skär ut ett lock av smördeg nr 2 och skär ut två skorstenshål med en lämplig stans. Lägg över locket. Tryck ihop locket med kanterna. Skär fina mönster av resterande smördeg.
- Vispa upp ägget och pensla locket. Dekorera med smördeg i form av tex utskurna blad och blommor i smördeg.
- Skär en remsa bakplåtspapper och gör "skorstenar" (cylindrar) så att de passar i hålen. Grädda i ca 45-60 minuter på 160 grader till en innertemperatur på 68 grader, så den får fin färg.
- Låt svalna.
- Lägg gelatin i blöt och smält det sedan i varm kycklingbuljong. Häll buljongen genom skorstenarna tills formen fylls upp.
- Placera i kylskåpet i minst 1 timme, gärna över natten. Den ska sätta sig.
- Lossa den sedan från formen. Servera.