Smördegsinbakad lantpaté

smordegsinbakad pate
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Smördegsinbakad lantpaté

22 ingredienser

2 h

Ernst bjuder på en riktig höjdare till julbordet! Lantpaté som bakas in i smördeg, ljuvligt gott att bjuda på till jul.

Ingredienser

  • 200 g kycklinglever
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk färsk oregano
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 gul lök (liten)
  • 700 g fläskfärs
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • 0,5 dl tranbär
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl portvin
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 förp smördeg
  • 1 ägg
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 3 gelatinblad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Färs</br>Hacka ner örterna något. Skär löken i grova bitar. Mixa levern i en matberedare med vitlök, örter och lök till en slät puré.

  1. Skär ner fläsket i fina tärningar.
  2. Blanda färsen med leverpurén, pistage, tranbär, fläsk, grädde och portvin. Salta och peppra.
  3. Provstek lite för att se om det behövs någon mer smaksättning.

Montering</B></BR>

  1. Kavla ut smördegen något. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg, skär bort överflödet.
  2. Fyll formen med färs. Skär ut ett lock av smördeg nr 2 och skär ut två skorstenshål med en lämplig stans. Lägg över locket. Tryck ihop locket med kanterna. Skär fina mönster av resterande smördeg.
  3. Vispa upp ägget och pensla locket. Dekorera med smördeg i form av tex utskurna blad och blommor i smördeg.
  4. Skär en remsa bakplåtspapper och gör "skorstenar" (cylindrar) så att de passar i hålen. Grädda i ca 45-60 minuter på 160 grader till en innertemperatur på 68 grader, så den får fin färg.
  5. Låt svalna.
  6. Lägg gelatin i blöt och smält det sedan i varm kycklingbuljong. Häll buljongen genom skorstenarna tills formen fylls upp.
  7. Placera i kylskåpet i minst 1 timme, gärna över natten. Den ska sätta sig.
  8. Lossa den sedan från formen. Servera.