Salsicciaragu med pappardelle, Karljohan och tryffel

Foto: Tv4
Salsicciaragu med pappardelle, Karljohan och tryffel
18 ingredienser
40 m
"En smakrik och krämig pastarätt, utmärkt till speciella tillfällen. En av mina första rätter min fru blev kär i tack vare smaken av tryffel och salsiccia från min hemby." / Riccardo
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Salsicciafärs
- 3 g svartpeppar (pepparkorn som skall mortlas)
- 400 g fläskkött, magert (magert, t.ex. bog, skinkstek eller fläskfilé)
- 600 g fläskkarré benfri
- 200 g sidfläsk
- 22 g salt
- 20 g fänkålsfrö
- 2 dl torrt vitt vin, kallt
Svamp
- 200 g karljohansvamp (fryst eller färsk karljohanssvamp)
- 4 msk extra virgin olivolja
- 1 klyfta vitlök
Pasta och sås
- ca 50 g gul lök
- 400 g pappardelle
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- 80 g svart tryffelkräm
- 25 g smör
- 40 g pecorinoost, riven (eller tryffel Pecorino från Moliterno)
- 40 g svart tryffel
- ev färska örter (persilja, rosmarin eller gräslök)
Gör så här
Salsicciafärs
- Mal pepparkorn i en mortel och lägg i en skål.
- Skär alla köttbitarna i 2x8 cm stavar.
- Mal köttet i en köttkvarn och använd gärna en hålskiva med storlek 4-5 mm. Varva magra och feta delar för en bättre blandning.
- Tillsätt därefter salt, den malna svartpepparn, fänkålsfrön och det vita vinet med färsblandningen. Blanda alla ingredienser väl, för hand eller med maskin.
- Provstek en liten bit och addera mer kryddning om det skulle behövas. Ställ bunken med blandningen i kylskåpet och låt vila i en halvtimme.
Svamp
- Rensa bort eventuell jord eller smuts på svamparna.
- Tärna dem i mindre bitar.
- Fräs svampen på medelvärme i cirka 15–20 minuter eller till du ser att all vätska har dunstat bort.
- Tillsätt därefter 2 msk extra virgin olivolja och en krossad vitlöksklyfta.
- Fortsätt att steka svampen i ytterligare 5 minuter så att de får lite mer färg. Salta sedan svampen och lägg åt sidan.
Pasta och sås
- Finhacka den gula löken.
- Forma salsicciafärsen i små bitar nästan som en oregelbunden köttbulle. Värm 2 msk extra virgin olivolja på svag värme i en stekpanna och lägg därefter i löken. Viktig är att löken inte bränns så rör om kontinuerligt.
- Lägg därefter i salsicciabitarna och stek tillsammans med löken på medelvärme. Tillsätt svampen och låt smakerna gifta sig med varandra i några minuter.
- Sätt på pastavatten. Regeln är att man ska använda 1 liter vatten för varje 100 gr pasta och 10 gr salt. Saltet läggs i när pastavattnet kokar.
- Tillsätt matlagningsgrädde, tryffelkräm och en klick smör till stekpannan med salsiccian och svampen och se till att såsen tjocknar. Blanda i 10 gr riven Pecorino och riv lite av den svarta tryffeln i blandningen i stekpanna och sänk till svag värme.
- När pastan har en minut koktid kvar, spara några deciliter av pastavattnet och för därefter över pastan direkt till stekpannan och blanda väl med de andra ingredienserna. Häll i lite av pastavattnet (ca 1 dl) och höj värmen, rör om ordentligt ca 1 minut till pastan är klar. Viktigt är att såsen har blivit krämig och inte är för lös.
- Lägg upp på tallriken, toppa pastan med resten av Pecorinoosten och riv och hyvla svart tryffel över pastan. Avsluta gärna med färsk krydda såsom rosmarin, persilja eller gräslök. Buon appetito!