Roy Fares vintertårta med apelsin och mjölkchoklad

koket.se
roy fares vintertårta
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roy Fares vintertårta med apelsin och mjölkchoklad

25 ingredienser

En underbar vintertårta med smak av apelsin och mjölkchoklad.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 120 g potatismjöl [1,5 dl]
  • 8 g bakpulver [1 tsk]
  • 330 g ägg [6 st]
  • 255 g strösocker [3 dl]

Apelsindränkning

  • 150 g apelsinjuice [1,5 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 limefrukt, juice
  • ev quantro apelsinlikör, tillsätt i lagen sen

Apelsin- och limekräm

  • 350 g apelsinjuice [3,5 dl]
  • 50 g limejuice [3 st]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 120 g strösocker [1,5 dl]
  • 30 g majsstärkelse
  • 50 g osaltat smör
  • 1 gelatinblad

Mjölkchokladmousse

  • 350 g vispgrädde [3,5 dl]
  • 2 gelatinblad
  • 350 g mjölkchoklad
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 140 g äggula (spara äggvitorna) [8 st]
  • 100 g sockerlag (50/50 socker och vatten)

Italiensk maräng

  • 260 g äggvita [8 st]
  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 420 g strösocker [5 dl]

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform cirka 22 - 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vit och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 22 - 25 min. Gör ett stickprov.
  4. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen.

Apelsindränkning

  1. Lägg alla ingredienserna i e kastrull och koka upp. Låt svalna.

Apelsin- och limekräm

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Blanda strösocker, majsstärkelse och äggula i en bunke.
  3. Häll apelsin- och lime juice i en kastrull och koka upp. Häll det över ägguleblandningen, blanda och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning tills det blivit som en kräm i konsistensen.
  4. Häll över i en ren bunke, lägg i smör och gelatinblad. Blanda, plasta och ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse

  1. Vispa 350 g grädde och ställ in i kylen.
  2. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  3. Hacka chokladen och lägg den i en bunke, koka upp 150 g grädde och häll över chokladen. Blanda till en slätt tryffel och ställ åt sidan att svalna.
  4. Lägg äggulorna i en bunke, eller köksassistent med visp. Koka upp socker och vatten låt koka några minuter. Häll den varma lagen över äggulorna som redan vispas på max och låt sedan allt vispas tills det blir ett fint skum.
  5. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält försiktigt i mikron. Blanda i det med ägguleskummet. Blanda sedan i mjölkchokladen och sist vänder du i grädden.

Montering

  1. Dela botten i 3 delar. Klä samma springform som du bakade botten i med bakplåtspapper i botten och på sidan.
  2. Lägg i botten 1, pensla på med apelsindränkningen och spritsa ut apelsin & lime kräm i mitten och ut tills du har 1-2 cm kvar. Fyll på med mjölkchoklad mousse.
  3. Lägg på botten 2 och upprepa.
  4. Lägg på botten 3, pensla med lagen och ställ in allt i frysen tills den satt sig.
  5. Rekommenderar att göra det dagen innan. Nästa dag gör du italiensk maräng och klär in tårtan när den är fryst eller så låter du den tina i kylen innan.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum i en köksassistent med visp.
  2. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är sval.
  3. Spritsa italienska marängen på tårtan enligt bild.