Rostad lök och jordärtskocka med biff och kryddsmör

koket.se
Rostad lök och jordärtskocka med biff och kryddsmör
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Rostad lök och jordärtskocka med biff och kryddsmör

16 ingredienser

45 min

Paul Svensson delar med sig av ett suveränt recept där biffen är tillbehöret, i fokus står istället perfekt tillagad lök och jordärtskocka. Allt gott toppas med en förenklad variant på café de paris-smör och rödvinssky.

Ingredienser

portioner
  • 5 rödlökar
  • 8 jordärtskockor, stora
  • 350 g biff, ekologiskt gräsbeteskött
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • majsstärkelse, att reda med
  • grovt salt, att ugnsbaka grönsakerna i
  • olja, till stekning

Kryddsmör

  • 100 g smör
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 kruka dragon
  • 1 kruka persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 krm curry
  • japansk soja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 grader. Grunda en ugnssäker form med grovt salt.
  2. Behåll skalet på lök och jordärtskockor. Ställ lökarna med rotfästet neråt och jordärtskockorna upprätt i det grova saltet.
  3. Tillaga i ugnen tills de är mjuka rakt igenom, ca 30-45 minuter. Använd gärna en termometer för att kontrollera innertemperaturen, löken ska ha 93 grader och jordärtskockorna 80 grader.
  4. Mixa alla ingredienser till kryddsmör.et i en liten matberedare eller med stavmixer. Lägg kryddsmöret på smörpapper eller plastfolie och rulla ihop till en rulle. Lägg i frysen så den stelnar.
  5. Skär köttet i två tjocka skivor. Krydda med salt och peppar och låt ligga på skärbrädan 15 minuter.
  6. Ta ut grönsakerna. Halvera jordärtskockorna och stek dem i olja i en stekpanna, salta.
  7. Dela lökarna på mitten och ta bort skalet.
  8. Stek köttet på hög värme på båda sidor i en stekpanna. Häll på rödvin och en skvätt vatten. Ta upp köttet och låt vila på ett fat.
  9. Tillsätt kalvfond och en skvätt vatten i pannan. Låt sjuda på låg värme. Red av med majsstärkelse så att du får en en konsistens likt en skysås.
  10. Skär smöret och köttet i skivor. Servera med ugnsbakad lök, steka jordärtskockor och rödvinssky.