Popsnörets chokladmoussetårta med popcorn

Popsnörets chokladmoussetårta med popcorn
Foto: Pernilla Thealus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Popsnörets chokladmoussetårta med popcorn

24 ingredienser

ca 1 h 30 m

Snacks och tårta i ett. Några nävar popcorn ger lite sälta till moussen på mörk och vit choklad.

Tips! Receptet räcker till tre tårtbottnar (de ska vara tunna!). För att göra denna moussetårta behövs endast en botten. Frys in de andra två eller gör en stor botten om du vill göra en stor moussetårta (dubbla då ingredienserna till mousserna)

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 100 g smör
  • 210 g strösocker [2,33 dl]
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 4 rågade dl poppade lättsaltade popcorn

Två chokladmousser

  • 140 g strösocker (drygt 1,5 dl)
  • 0,33 dl vatten
  • 65 g äggula [3 st]
  • 30 g ägg (knappt 1 litet)

Mörk chokladmousse

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1,5 dl vispgrädde

Vit chokladmousse

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 blad gelatin
  • 1,5 dl vispgrädde

Klar glasyr

  • 2 gelatinblad
  • 100 g vatten
  • 75 g citron, saft
  • 75 g strösocker

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa 3 mindre formar (ca 15 cm i diameter).
  3. Vispa smör, strösocker och sirap poröst.
  4. Rör ner äggen i smörblandningen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Sikta ner mjölblandningen i smörblandningen lite i taget. Rör ner popcorn i smeten.
  5. Bred ut smeten i formen/formarna och grädda i ugnen ca 20-22 minuter Ta ut bottnarna och låt svalna något. Vänd de sedan uppochner på ett bakplåtspapper och skär rent kanterna.

Två chokladmousser

  1. Koka upp strösocker och vatten till 118-121 grader.
  2. Vispa äggulor och ägg fluffigt.
  3. Slå över sockerblandningen över äggblandningen försiktigt och vispa tills blandningen svalnat. Detta är en pâte à bombe.
  4. Lägg gelatinbladet till den vita chokladmoussen i blöt.
  5. Häll den mindre mängden vispgrädde till varje recept i två kastruller och bryt ner mörk respektive vit choklad i de två olika kastrullerna. Värm upp grädden till dess att chokladen smälter. Rör ner 1 gelatinblad i den vita chokladen.
  6. Vispa den större mängden grädde till varje mousse löst i två separata bunkar. Rör ner den mörka chokladblandningen i den ena bunken med vispad grädde och den vita chokladblandningen i den andra bunken.
  7. Vänd ner hälften av din pâte à bombe i respektive grädd- och chokladblandning och blanda tills moussen är helt slät och har en jämn färg.
  8. Lägg mousserna i två olika spritspåsar.

Montering

  1. Lägg en tårtbotten i en tårtring i passande storlek (bottnen ska
  2. vara något mindre än ringen). Sätt en ring av plast (finns speciella plaster för moussetårtor) på insidan av tårtringen.
  3. Spritsa först den mörka chokladmoussen i ett jämnt lager, och sist den vita chokladmoussen. Jämna till ytan med en palett (inifrån och ut).
  4. Sätt moussetårtan kallt för att stelna.

Klar glasyr

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Koka upp vatten, citronsaft och socker. Rör ner gelatinbladen. Sila blandningen.
  3. Täck med plast (på ytan) och ställ åt sidan för att svalna.
  4. Häll ett tunt lager avsvalnad klar glasyr ovanpå den vita chokladmoussen som hunnit stelna något. Vid behov, häll efter ett tag på ytterligare ett snygglager för att få en riktigt glansig och fin yta. Ställ kallt för att stelna.

Servering

  1. Ta försiktigt bort tårtringen och avlägsna plasten från tårtan.
  2. Temperera mörk choklad och bred ut chokladen på ett plastband (samma typ av plast som används på insidan av tårtringen). Se till att plastbandet är tillräckligt brett för att passa höjden på tårtan.
  3. Fäst chokladen direkt runt tårtan. Låt stelna och dra sedan försiktigt bort plasten.
  4. Dekorera eventuellt med popcorn.